Opinie: Nu avem diferențe mari de abordări față de cetățenii moldoveni în interiorul UE

Opinie: Nu avem diferențe mari de abordări față de cetățenii moldoveni în interiorul UE

Din cauza pandemiei au fost închise frontierele țărilor din Uniunea Europeană și țările terțe. Odată cu relaxarea restricțiilor, țările au început să-și redeschidă frontierele, dar cu anumite condiții. Despre acest aspect au discutat, în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, politologul Dionis Cenușă și secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Eugen Revenco, transmite OFICIAL.

„Nu avem diferențe mari de abordări față de cetățenii moldoveni în interiorul UE. În cazul în care cetățenii moldoveni dețin pașaport biometric, ei sunt tratați egal față de ceilalți. Cetățeanul are regim liberalizat de vize și se află pe teritoriul UE. În perioada pandemiei am avut diverse comportamente ale cetățenilor noștri. Unii au decis să se reîntoarcă acasă, alții au decis să rămână în țările de reședință. Aici există cea mai mare problemă: cum autoritățile europene să asigure o ședere legală a moldovenilor. Cei care au rămas pe teritoriul UE nu au suferit nici un fel de probleme. Am văzut abordări diferite față de gestionarea crizei în sine, care a dus la izolarea răspândirii virusului. Se discută o regulă de prezentare a testului la COVID-19, dar acest aspect abia se discută”, a spus Dionis Cenușă.

„În perioada pandemică în R. Moldova au revenit un număr mare de cetățeni. 1/3 din persoane au beneficiat de asistență directă sau indirectă a serviciilor consulare ale MAE. Am avut o colaborare bună și o deschidere față de autorități din partea României și Ucrainei. Am avut și un flux de cereri din partea cetățenilor pentru plecarea din țară. După ce starea de urgență s-a ridicat, circulația a devenit mai ușoară. Transportul rutier de pasageri internațional nu este interzis în R. Moldova. Avem create coridoare consulare, avem încă situații la frontierele externe când transportatorii organizează ruta fără permisiunea de tranzit. Avem persoane care pleacă organizat spre alte țări la muncă. Alt aspect sunt călătoriile în scop de tratament. Avem cu România și Ucraina colaborare în acest sens. Este necesar să știm despre intențiile cetățenilor pentru a putea adopta deciziile corespunzătoare”, a spus Eugen Revenco.

Cristina Parfeni

Share