Opinie, despre tensiunile din Orientul Mijlociu: RM ar putea trimite un avion cu ajutoare umanitare, pentru a arăta solidaritatea

Opinie, despre tensiunile din Orientul Mijlociu: RM ar putea trimite un avion cu ajutoare umanitare, pentru a arăta solidaritatea

Impactul tensiunilor militare și geopolitice din Orientul Mijlociu asupra Republicii Moldova a fost pus în discuție în cadrul unor dezbateri publice organizate de agenția de presă IPN, transmite OFICIAL.

Doi dintre participanți au menționat că R. Moldova nu are cum se implica în tensiunile acestor state, iar unul dintre participanți afirmă că țara noastră este direct implicată în aceste evenimente.

„În condițiile neutralității permanente trebuie să luăm în considerare faptul că ne aflăm între state care ne sunt parteneri strategici. R. Moldova este un stat care nu poate să se alinieze nici cu SUA, nici cu Iranul sau altă forță, dar după părerea mea, tocmai promovând acest concept de neutralitate, RM poate să ofere servicii de mediere. Consider că, poziția geografică a statului nostru ne face în ochii altor actori geopolitici să fim credibili. Pentru a ne asuma asemenea inițiative, noi nu putem avea pretenții, să se implicăm și să ne expunem asupra evenimentelor legate de Iran”, a spus Aurelian Lavric, expert în studii de securitate, conferențiar universitar, doctor.

„Trebuie să luăm în calcul că R. Moldova nu este în mare parte un jucător internațional. Suntem un stat mic cu situație geopolitică în care există confluența celor 2 spații: UE și Asia. Din punct de vedere legal, RM este un stat neutru, nu se implică în așa ceva. RM, în afară de anumite reacții de tip diplomatic de ordin general, nu poate și nici nu are capacitatea de a se implica, dar poate fi afectată la nivel internațional”, a spus Ion Tăbârță, expert în relații internațional.

„R. Moldova nu este direct implicată în ceea ce se întâmplă acolo. Există un cadru legislativ care ne impune să fim activi cu instrumentele care le avem la dispoziție. Acesta este Acordul de Asociere și acțiunile de deblocare și menținere a păcii etc. Nu aș exclude că ar trebui să participăm și la acțiuni din Iran, Libia etc. Avem angajamente foarte serioase pe care ni le-am asumat cu SUA, care ne-a acordat ajutor în pregătirea trupelor pentru astfel de conflicte sau alte situații. RM este angajată prin semnarea mai multor documente în diverse acțiuni. Avem poate mai puține posibilități, dar să trimitem un avion cu ajutoare umanitare, fie ele cât de mici, acest lucru ar arăta solidaritatea față de acel stat”, a spus Viorel Cibotaru, director al Institutului European de Studii Politice din Moldova, ex-ministru al Apărării.

Cristina Parfeni

Share