Opinie: Decizia CCM privind dizolvarea Parlamentului umbrește legitimitatea alegerilor

Opinie: Decizia CCM privind dizolvarea Parlamentului umbrește legitimitatea alegerilor

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că alegerile au fost libere și corecte, chiar dacă au existat unele aspecte privind deschiderea secțiilor de vot peste hotare, iar Corneliu Ciurea, la fel – analist politic, a spus că decizia Curții Constituționale privind dizolvarea Parlamentului umbrește legitimitatea alegerilor.

Cei doi au vorbit despre corectitudinea și libertatea desfășurării alegerilor în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN.

Anatol Țăranu a declarat că misiunile de observare din partea CSI și OSCE au spus că au fost libere și corecte, cu anumite încălcări, dar cel mai probabil aceste alegeri vor fi validate.

„Au fost anumite încălcări ce țin de birourile de votare în regiunea transnistreană, în rest nu au existat impedimente serioase. Eu nu cred că trebuie să ne așteptăm la surprize, suntem în așteptarea validării și ar însemna că în timpul apropiat Parlamentul va intra în funcția cu toate consecințele acestui act. A existat probleme la etapa constituirii birourilor electorale de votare din exterior, care a pus sub semnul întrebării imparțialitatea CEC-ului. Lucrurile s-au așezat și însăși faptul că liderul de opoziție Igor Dodon a recunoscut legitimitatea alegerilor și a zis „să ne așezăm, să muncim” cred că mari pretenții nu vor exista”, a spus Anatol Țăranu.

Corneliu Ciurea a spus că după consumarea actului electoral se poate spune că alegerile s-au desfășurat fără mari probleme.

„Alegerile au fost declarate printr-o decizie a Curții Constituționale vehement contestată de majoritatea parlamentară. Acest fapt putea să umbrească mersul alegerilor, dar partidele de opoziție au hotărât să nu facă tam-tam și au lăsat lucrurile să meargă de la sine. Chiar dacă nu au fost mari încălcări, acest lucru umbrește legitimitatea alegerilor. Ocolind CEC-ul, mie personal mi s-a părut ciudat demersul de contestare a numărului secțiilor de vot peste hotare, pentru regiunea transnistreană, cu o decizie a CSJ care nu a fost transpusă de fapt. Ar fi anumite probleme care în viitor ar putea să complice alegerile din R. Moldova dacă nu va exista încredere față de instituțiile statului”, a spus Corneliu Ciurea.

Cristina Parfeni

Share