Olesea Stamate: Interesantă abordare a Procuraturii Generale privind retroactivitatea legii

Olesea Stamate: Interesantă abordare a Procuraturii Generale privind retroactivitatea legii

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, s-a referit la modul cum Procuratura Generală a bordat Legea privind retoractivitatea legii, informează OFICIAL.

Olesea Stamate spune că principiul general al legii este neretroactivitatea, cu exceptia prevăzută tot de lege – legea penală mai blândă, are caracter retroactiv.

„Procuratura spune ca a sistat delegarea unor procurori din procuratura anticoruptie deoarece aceștia nu au 4 ani experienta, prevazuti in noile reglementări, ca fiind obligatorii pentru a fi delegați in procuratura specializata.

Aceștia au fost delegați in baza legii anterioare, deci criteriile prevazute in legea de modificare se aplica delegărilor care se vor face de acum încolo.

O situație ipotetică, pe care v-o propun spre analiză. Dacă noi am modifica acum legea, și am zice ca procurorul șef anticoruptie trebuie obligatoriu sa dețină experiența de procuror in Republica Moldova și nu in străinătate, conform logicii procuraturii generale, ar trebui sistat și mandatul actualului șef al procuraturii anticoruptie? Răspunsul este evident: NU. Mandatul a început in cadrul anumitor reglementări legale, iar modificarea legii nu are efect asupra drepturilor căpătate in baza legii in vigoare la momentul apariției acestor drepturi.

Or tocmai pentru asta și exista principiul neretroactivitatii legii – pentru a asigura stabilitatea raporturilor juridice și previzibilitatea”, spune Stamate.

Share