Olesea Stamate: În 30 de zile vom avea un CSM funcțional și aceste lucru este adevărat

Olesea Stamate: În 30 de zile vom avea un CSM funcțional și aceste lucru este adevărat

Olesea Stamate, fruntaș al partidului de guvernare, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, a venit cu unele comentarii referitor la rezultatele ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS). „Doamna Președinta a anunțat că în cel mult 30 de zile vom avea un CSM funcțional. Și acest lucru este adevarat”, a declarat ea, informează OFICIAL.

Potrivit deputatei, conform legii, 6 din cei 12 membri ai CSM sunt numiți de Parlament din rândul societății civile.

„Din moment ce vom avea toate deciziile comisiei de Pre-vetting pe candidații care au depus dosarele la concurs, Parlamentul va putea numi până la cel mult 6 membri in CSM. Iar legea actuala prevede ca cvorumul necesar la CSM este de 2/3 din membri efectiv in exercițiul funcției. Astfel, CSM va deveni funcțional la momentul numirii de către Parlament a membrilor din rândul societății civile”, a explicat ea.

De asemenea – a remarcat Olesea Stamate – mandatul judecătoarei Nina Cernat continuă până la alegerea succesorului de competența – adică până când Adunarea Generală a judecătorilor își va alege membrii CSM din rândul judecătorilor.

Politiciana a anticipat și întrebările referitoare la legitimitatea deciziilor unui CSM compus in majoritate din membri non-judecători.

„Mingea va fi în fileul judecătorilor. Dacă vor să-și aleagă reprezentanții săi in CSM – o pot face și mâine:) Iar pană atunci – va activa CSM cu membri numiți de Parlament și va începe deblocarea anumitor procese și decizii (anunțarea concursurilor pentru CSJ etc.)”, a conchis ea.

Share