Oleg Serebrian despre discursul președintelui Putin: A fost pusă în discuție siguranța zonei Mării Negre

Oleg Serebrian despre discursul președintelui Putin: A fost pusă în discuție siguranța zonei Mării Negre

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că discursul președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, a fost unul îngrijorător și pune în discuție siguranța statelor din zona Mării Negre, transmite OFICIAL.

„A fost, în general, un discurs îngrijorător, adică pentru siguranța statelor din zona Mării Negre, nu doar pentru Ucraina, pentru că, deși vizată era Ucraina, cumva indirect, prin ricoșeu și alte țări, inclusiv Republica Moldova se simțeau cumva vizate de acest discurs. Deci era pusă în discuție siguranța zonei Mării Negre în general, un status quo care s-a format timp de decenii.

Reconfigurarea hărții zonei Mării Negre este un lucru periculos în sine, e o zonă foarte turbulentă, un amalgam de conflicte, de jucători foarte diferiți, unii foarte importanți, Turcia, bunăoară, Ucraina este un jucător regional de asemenea foarte important și atingerea acestui echilibru, destabilizarea situației în zonă poate produce un foarte periculos efect al dominoului, încălzi sau aprinde dosare conflictuale închise, cum este și cel din Transnistria, sau provoca dosare conflictuale care sunt cumva văzute ca potențiale destabilizatoare în regiune. Și noi avem câteva dosare de genul acesta și pe teritoriul Republicii Moldova, care în cazul dezechilibrării situației pot fi niște provocări la siguranța noastră”, a declarat Oleg Serebrian.

Amintim că, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, seara zilei de 21 februarie curent, a ținut un discurs în cadrul căruia a semnat recunoaşterea aşa-numitelor Republici Populare Lugansk şi Doneţk.

Doina Buruiană

Share