Oleg Serebrian a avut o serie de întâlniri la Bruxelles

Oleg Serebrian a avut o serie de întâlniri la Bruxelles

În perioada 10-12 octombrie curent, Oleg Serebrian, Viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova, s-a aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles, informează OFICIAL.

Marți, 11 octombrie, la invitația domnului Josep Borrell, Vicepreședintelui Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă și de Securitate, vicepremierul moldovean a luat parte la reuniunea anuală a șefilor delegațiilor UE.

Programul vizitei a mai inclus întrevederi cu ambasadorul Michael Siebert, director general pentru Europa de Est și Asia Centrală al Serviciului European de Acțiune Externă, cu doamna Nathalie Loiseau, președinta Subcomitetului pentru Securitate și Apărare al Parlamentului European, cu doamna Dorota Dlouchy-Suliga, reprezentanta UE în formatul de negocieri 5+2 ș.a.

Vicepremierul a informat interlocutorii europeni despre noile tendințe în procesul de reglementare a dosarului transnistrean, reconfirmând atașamentul Chișinăului pentru reglementarea pașnică și cuprinzătoare a acestuia, respectând unitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Oficialul a vorbit și despre adâncirea crizei energetice, care în noile circumstanțe poate afecta și localitățile de pe malul stâng al Nistrului. Aceste complicații fac și mai necesară relansarea discuțiilor despre o soluționare durabilă a problemei transnistrene.

În noul context internațional și regional, UE urmează să aibă un rol mai vizibil și mai influent în procesul de negociere, iar discuțiile despre reintegrarea țării urmează a fi raportate la procesul de integrare europeană.

Share