Oficial european: UE urmărește cu interes evoluția reformelor din RM

Oficial european: UE urmărește cu interes evoluția reformelor din RM

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu Albert Gerard Koenders, Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, țară care deține Președinția Consiliului Europei în prima jumătate a anului 2016. Despre aceasta anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor au vizat colaborarea bilaterală între cele două țări, prioritățile de reformă ale Republicii Moldova pentru perioada imediat următoare în contextul implementării Acordului de Asociere, cooperarea cu Fondul Monetar Internațional.

Președintele Parlamentului a mulțumit Regatului Țărilor de Jos pentru asistența tehnică și financiară substanțială acordată țării noastre pentru dezvoltare economică, reformarea justiției, consolidarea domeniului drepturilor omului și a capacităților instituționale în diverse sectoare. Totodată, Speakerul a apreciat înalt suportul experților olandezi în consolidarea capacităților Băncii Naționale a Moldovei.

Andrian Candu s-a referit punctual la cele mai stringente acțiuni care urmează a fi realizate de autorități până la finele sesiunii de primăvară a Parlamentului, care țin de asigurarea stabilității domeniului financiar-bancar, accelerarea reformei justiției și luptei cu corupția, fortificarea securității energetice a țării.

Președintele Parlamentului a dat asigurări că eforturile Legislativului și Executivului sunt axate pe rezultate, urmărind dezvoltarea Republicii Moldova și recuperarea încrederii cetățenilor.

„Țara noastră este acum asociată oficial la Uniunea Europeană. Ne-am asumat o agendă complexă de reforme, cu termene concrete de implementare și avem determinarea fermă să lucrăm, împreună cu Guvernul, pentru dezvoltarea țării și recuperarea încrederii cetățenilor”, a declarat Andrian Candu, remarcând inclusiv importanța modernizării și eficientizării activității instituțiilor statului.

La rândul său, Ministru al Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, Albert Gerard Koenders a menționat că Uniunea Europeană urmărește cu interes evoluția reformelor din țara noastră și a reiterat sprijinul UE pentru avansarea acestora. Oficialul a îndemnat autoritățile din țara noastră să continue cu aceeași determinare realizarea angajamentelor asumate, asigurând transparența și consecvența pe termen lung, dat fiind complexitatea reformelor și volumul mare de muncă care necesită a fi realizat în acest sens.

Doina Secrieru

Share