Oficial european, la Chișinău: Atâta timp cât vă onorați angajamentele, putem să vă sprijinim în continuare

Oficial european, la Chișinău: Atâta timp cât vă onorați angajamentele, putem să vă sprijinim în continuare

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița a mulțumit Directorului general adjunct al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea din cadrul Comisiei Europene, Katarina Mathernova, pentru tot sprijinul oferit Republicii Moldova pe parcursul anilor, precum și în gestionarea crizelor de gaze și COVID-19, informează OFICIAL.

„Am informat-o pe Katarina Mathernova despre progresele pe care am reușit să le înregistrăm în reformarea instituțiilor de stat, combaterea corupției și asigurarea bunei guvernări. Una dintre principalele priorități ale agendei de reforme a Guvernului rămâne a fi reforma justiției și aceasta va contribui la consolidarea instituțiilor noastre făcându-le mai eficiente, mai transparente și mai deschise pentru cetățeni. Avem deja o agendă clară pentru următorii patru ani și ne angajăm pe deplin să adoptăm toate măsurile necesare pentru a moderniza țara noastră în baza celor mai bune practici europene”, a declarat Gavrilița, în cadrul declarațiilor de presă comune.

Totodată, ea a spus că în cadrul întrevederii a discutat despre rolul activ pe care vrea să-l aibă Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic și în special în cadrul TRIO Asociat. „Am vorbit cu cetățenii despre planul de recuperare economică al Uniunii Europene și suntem în progres de a îndeplini acest plan așa cum au fost înțelegerile. Am reușit deblocarea finanțării externe și am negociat cu Fondul Monetar Internațional un nou program economic care va asigura în următorii ani finanțări de 564 milioane de dolari. Până acum din cadrul Programului de recuperare economică am accesat deja mai multe fonduri și acum suntem în proces de finalizare a tuturor procedurilor pentru accesarea programului de 60 milioane euro pentru gestionarea crizei gazelor. În același timp lucrăm cu instituțiile financiare europene și am reușit să accesăm 210 milioane euro oferite de către Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Dezvoltare, bani destinați pentru reabilitarea drumurilor și eficiența energetică”, a precizat Premierul.

Totodată, Gavrilița a spus că Republica Moldova va continua acest dialog fructuos, va lucra pe toate dimensiunile cooperării și va accesa aceste resurse astfel ca cetățenii să simtă cât mai repede efectul acestor transformări.

În același timp, Katarina Mathernova a declarat: „Suntem foarte fericiți de faptul că am putut în mod concret să demonstrăm că Moldova contează pentru Uniunea Europeană. Categoric vom continua dialogul cu dvs., care este unul fructuos. Cu adevărat important este faptul că ați venit cu o agendă de reforme foarte clară și în pofida crizelor vă onorați angajamentele, iar atâta timp cât vă onorați angajamentele putem să continuăm să sporim asistența noastră și să vă sprijinim în continuare”.

De asemenea, ea a menționat că, suplimentar la programul de 60 de milioane care urmează să fie accesate mai este un program de 15 milioane de euro pentru sprijin în atenția grupurilor vulnerabile și servicii de consultanță pe care le va oferi începând de anul viitor.

„Sperăm foarte mult că în al doilea semestru al anului viitor vom reuși să vă sprijinim cu asistența macrofinanciară. Analizăm posibilitatea de oferire de granturi pentru eficiența energetică. În pofida crizelor este impresionant faptul că suntem capabili să discutăm și să obținem implementarea diferitor pași în aceste domenii”, a conchis Katarina Mathernova.

Cristina Jicol

Share