Octavian Țîcu: Ședința de astăzi a Parlamentului a clarificat câteva lucruri!

Octavian Țîcu: Ședința de astăzi a Parlamentului a clarificat câteva lucruri!

Liderul Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu susține că ședința de astăzi a Parlamentului a clarificat câteva lucruri, informează OFICIAL.

„Aşa-zisa majoritate de guvernare nu mai are majoritate. La numărătoare au ieşit 49, iar până se alege cineva la Hânceşti, aşa va fi. Într-o şedinţă a Parlamentului, 51 de deputați din afara majorității roş-albastre pot demite Guvernul Chicu şi constitui o nouă majoritate parlamentară”, susține Țîcu.

În același timp, liderul susține că această majoritate parlamentară are câteva scenarii de acțiune:

  1. Dizolvarea Parlamentului şi alegeri parlamentare anticipate;
  2. Crearea unei majorități clasice în Parlament, dintre PAS, PPDA, PRO-MOLDOVA ŞI ŞOR, iar membrii în Guvern sunt împărțiți conform unui algoritm de repartizare mandatelor;

3. Blocul ACUM să-și asume guvernarea, iar celelalte două componente susțin această guvernare fără a pretinde ministere. Un fel de Chicu 2, dar într-o variantă a Blocului ACUM, susținut de Candu şi Şor, fără pretenții, că oricum le arde fundul;

4. Numirea unui guvern tehnocrat, format din specialişti şi personalități, care pot fi apropiați partidelor politice, dar fără miză politică. Un guvern de sacrificiu, provizoriu şi fără ambiții politice. Până la alegerile prezidențiale.

„Personal am susținut astăzi foştii colegi ai Blocului ACUM, fapt ce a înclinat balanţa în favoarea majorității anti Dodon. Dar precizez: eu nu o să-mi dau votul pentru un Guvern constituit clasic. Nu vreau alianță cu Șor și Candu. În cel mai rău caz, voi susține un guvern minoritar al Blocului ACUM, iar în formă ideală pledez pentru constituirea unui Guvern tehnocrat, asumat de toate cele patru componente printr-un acord pe care să-l respecte până la alegerile prezidențiale. În ambele cazuri, cu condiția ca Partidul Unității Naționale să fie invitat la negocieri pentru constituirea guvernului”, mai susține Țîcu.

„Important – nu putem declanşa alegeri parlamentare anticipate, lăsând guvernul Dodon-Chicu-Filip să organizeze aceste alegeri”, a conchis el.

Mihaela Conovali

Share