Observațiile unui politolog în legătură cu moldovenii care revin de peste hotare!

Observațiile unui politolog în legătură cu moldovenii care revin de peste hotare!

Tot mai mulți moldoveni revin în țară și tot mai puțini pot părăsi țara. În acest sens, politologul Dionis Cenușă vine cu câteva observații, informează OFICIAL.

„Din punct de vedere epidemiologic, moldovenii întorși se expun riscului de infectare la revenirea în țară. Răspândirea comunitară este preponderentă, mai ales în Chișinău. Dar, inexistența unui loc de muncă plătit în străinătate este mai presantă decât riscul infectării acasă. Pandemia demonstrează că moldovenii încă privesc la Moldova ca la o alternativă pentru situații excepționale în țările de emigrație. Deci păstrarea sau achiziționarea de imobil poate primi un impuls nou”, comunică politologul.

În același timp, Cenușă adaugă că, restricțiile aplicate de lumea exterioară față de Moldova se mențin. „Astfel, puțini din cei reveniți acasă vor putea pleca la muncă în afara țării în curând. Creșterea presiunii sociale este inevitabilă. Iar în lipsa surselor de venit, gospodăriile vor deschide robinetul economiilor. Până la scrutinul din noiembrie, sunt 3 luni bune, în care mulți moldoveni vor cheltui bani fără să câștige ceva în loc. Votul celor pauperizați reprezintă un vot de protest, în orice caz”, mai comunică Cenușă.

„Impactul însărăcirii populației se va reflecta asupra dispoziției politice. Dacă în anii precedente, migrația era o alternativă pentru a soluționa problemele. Iar aflarea peste hotare, cu niște venituri minime, constituia pentru mulți un motiv de ignoranță. Atunci, imposibilitatea de a părăsi Moldova îi va forța pe moldoveni să caute soluții acasă. Participarea în viață publică, inclusiv cea politică, prin participarea la alegeri, constituie o modalitate indirectă de a căuta soluții socio-economice”, susține Dionis Cenușă.

Prin urmare, politologul adaugă: „Așadar, aceste observații sunt negative pentru partidele de la guvernare, care oricum vor fi taxate – în principal, din cauza pandemiei. Totodată, aceste condiții nefaste permit opoziției să iasă în evidență De aceea, partidele de la guvernare au nevoie de votanți în țară, în regiunea transnistreană și în străinătate prin deschiderea secțiilor de votare proporțională din punct de vedere geografic”, a conchis Dionis Cenușă.

Doina Secrieru

Share