O primă victorie în Dosarul „Cetățenia română”

O primă victorie în Dosarul „Cetățenia română”

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit, luni, 24 aprilie 2017, în cadrul şedinţei în plen a Camerei Deputaţilor, răspunsul la interpelarea adresată ministrului Justiției, Tudorel Toader, referitor la motivul tergiversării transmiterii punctului de vedere ce conține o propunere de modificare și completare a legii nr. 21/1991 a cetățeniei române întocmit de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC).

Potrivit unui comunicat de presă, conform expunerii prezentate în plenul Camerei Deputaților, în exercitarea dreptului la inițiativă legislativă, propunerea de modificare și completare a legii nr. 21/1991 a cetățeniei române va fi transmisă Parlamentului de către Guvern doar sub forma unui proiect de lege, iar punctul de vedere din partea ANC aparține doar Guvernului.

Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, condusă de către deputatul Constantin Codreanu, a inițiat și a parcurs toate demersurile în vederea întocmirii unui proiect de lege eficient. În cadrul comisiei, au avut loc ședințe de lucru cu reprezentanții ANC, ai Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), ai Direcției Generale Pașapoarte (DGP) și ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), iar Ministerul Justiției (MJ) a fost informat cu privire la rezultatul acestor ședințe. Cu toate acestea, Guvernul nu dorește o colaborare plenară cu Parlamentul, preferând să înainteze un proiect legislativ propriu, pe care îl vede mai presus de un proiect legislativ atotcuprinzător rezultat din cooperarea dintre Legislativ și Executiv. Chiar și într-o abordare îngustă, anunțul ministrului Justiției reprezintă un important pas înainte, de natură să deblocheze situația în care zeci de mii de cetățeni români sunt lipsiți arbitrar și abuziv de dreptul de a-și exercita efectiv cetățenia.

,,Iau inițiativa Ministerului Justiției ca o primă victorie obținută în Dosarul „Cetățenia română”, deoarece înseamnă că am reușit să îi conving că legea actuală necesită modificări. Ceea ce mă frapează este faptul că în cadrul întrevederii avute zilele trecute cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, acesta a afirmat foarte ferm că, la nivelul ministerului pe care îl conduce, nu există un astfel de proiect de lege și că va transmite punctul de vedere întocmit de către ANC Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. Așteptăm să vedem proiectul de lege elaborat și trimis spre avizare și promitem examinarea acestuia cu celeritate la nivelul Comisiei”, a fost mesajul transmis de către deputatul Constantin Codreanu.

La nivelul Ministerului Justiției a fost redactat un proiect de lege pentru modificarea și completarea legii cetățeniei, cu propunerea de modificare a articolului 9, pentru a aduce clarificări regimului dobândirii cetățeniei române de către copilul născut din părinți cetățeni străini sau fără cetățenie, inclusiv în cazul în care numai unul dintre părinți dobândește cetățenia româna.

„Am convingerea că odată implicat Guvernul în această dramă a minorilor ajunși „non-cetățeni”, vom evita acea perioadă lungă de așteptare care ar fi existat dacă se mergea pe un proiect de lege pornit în Parlament. Mai ales că am pierdut deja suficient timp prețios. Am spus încă de la începutul mandatului că atunci când vorbim despre destinele românilor noștri din afara țării, nu este loc de interese înguste de partid, ci de un domeniu în care să colaborăm toți, putere și opoziție, parlamentari, miniștri, funcționari publici, toți. Interesul cetățeanului este mai presus de orice”, a precizat deputatul Constantin Codreau.

Doina Secrieru

Share