O nouă ședință CUC. Ce s-a discutat

O nouă ședință CUC. Ce s-a discutat

Delegația Republicii Moldova a propus pentru agenda ședinței Comisiei Unificate de Control din 12 noiembrie 2020 mai multe subiecte privind evenimentele din ultima perioadă produse în Zona de Securitate și legate, în primul rând, de prezența posturilor ilegale și de abuzurile reprezentanților înarmați ai structurilor de forță din stânga Nistrului, transmite OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, delegația Republicii Moldova are ferma convingere că prerogativa Comisiei este de a elimina orice încălcări ale regimului Zonei de Securitate, inclusiv cazurile de sechestrare a cetățenilor și împiedicarea liberei circulații.

„Cu regret, partea transnistreană a blocat și de această dată discuțiile asupra problemelor menționate, iar în mass-media a lansat o campanie de denaturare a evenimentelor reale care se produc în Zona de Securitate.

Printr-o adresare către toate componentele Comisiei Unificate de Control, delegația Republicii Moldova a demascat aceste intenții. „Este o încercare a părții transnistrene de a manipula publicul și de a camufla acțiunile abuzive ale structurilor de forță ilegale subordonate Tiraspolului”, se menționează în adresare”, punctează CUC.

Adițional, constatând o nouă încercare a exponenților Tiraspolului de a denatura premeditat faptele care au avut loc la 1 noiembrie curent, delegația Republicii Moldova a informat membrii Comisiei Unificate de Control că toate situațiile sunt examinate de către organele teritoriale ale Poliției prin prisma legislației naționale.

Totodată, s-a accentuat că în aceeași zi, membrii delegației Republicii Moldova care s-au deplasat în Zona de Securitate au fixat un post mobil ilegal „grăniceresc” chiar pe teritoriul postului Forțelor Mixte de Pacificare de lângă Dubăsari. În preajma localității Corjova, alți reprezentanți ai structurilor transnistrene abuziv stopau unitățile de transport și verificau actele cetățenilor. Tot la 1 noiembrie curent, între orele 9 și 12, lângă satul Bâcioc din stânga Nistrului, un post ilegal „grăniceresc” a sistat accesul transportului și al pietonilor spre satul Gura Bâcului, situat pe malul drept al râului.

„De notat că și ulterior, la 6 și 9 noiembrie 2020 observatorii militari au documentat un post ilegal situat la intrarea în localitatea Cremenciug și altul – pe segmentul între traseul Bender-Chișinău și drumul Proteagailovca-Hârbovăț.

Sporirea numărului de posturi ilegale, dezvoltarea infrastructurii, creșterea efectivului și extinderea abuzivă a funcțiilor acestora în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare zădărnicește realizarea de către Comisia Unificată de Control a sarcinilor stabilite prin Acordul din 1992, se subliniază în documentul semnat de reprezentanții Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control”, mai menționează Comisia Unificată de Control.

Cristina Pendea

Share