O nouă ședință a Comisiei Unificate de Control

O nouă ședință a Comisiei Unificate de Control

În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC), Comandamentul Militar Întrunit a prezentat raportul privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 21-27 aprilie curent. Comisia a luat act de acest raport, constatând că în perioada vizată nu au avut loc încălcări grave ale regimului Zonei de Securitate, transmite OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, examinarea altor 19 rapoarte săptămânale a arătat că acestea nu reflectă situația reală în ceea ce privește prezența posturilor instalate abuziv de partea transnistreană, întrucât exponenții Tiraspolului blocau deplasările observatorilor militari pentru documentarea regulamentară a posturilor și îngrădirilor artificiale instalate ilegal. Astfel, asemenea rapoarte incomplete nu au fost aprobate, urmând a fi discutate ulterior.

Pentru depășirea acestui blocaj în activitatea Comisiei, Delegația Republicii Moldova a reiterat sarcina stabilită la 24 septembrie 2020 care obligă Comandamentul Militar Întrunit să elucideze sub toate aspectele fiecare caz de respingere a deplasării observatorilor militari înregistrat de la 12 martie 2020 până în prezent și să raporteze măsurile întreprinse.

Un alt subiect pe agenda Comisiei s-a referit la postul nr.9/stâng al Forțelor Mixte de Pacificare situat în apropiere de Vadul-lui-Vodă. Delegația Republicii Moldova s-a pronunțat pentru preluarea funcțiilor administrative asupra acestui post în vederea îmbunătățirii condițiilor de executare a serviciului militarilor implicați. Decizia finală asupra problemei a fost amânată, iar discuțiile vor continua la următoarea ședință.

 

Cristina Pendea

Share