O nouă cale pentru anularea Legii privind votul mixt. Uite ce solicitare a făcut Platforma DA Parlamentului!

O nouă cale pentru anularea Legii privind votul mixt. Uite ce solicitare a făcut Platforma DA Parlamentului!

Platforma Demnitate și Adevăr (PDA) consideră că modificarea sistemului electoral este un derapaj antidemocratic și antieuropean, ce afectează grav sistemul parlamentar pluripartit.

În cadrul unei conferințe de presă, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că, sute de mii de cetățeni riscă să rămână fără reprezentare în cadrul organului suprem legislativ, chiar dacă vor participa la alegeri.

„Printre alte riscuri și pericole generate de modificările electorale adoptate, în special în ceea ce ține de circumscripțiile uninominale, pot fi înscrise următoarele: manipularea și influențarea rezultatului votului în favoarea propriilor candidați de către anumite cercuri de afaceri și grupuri locale de interese; utilizarea resurselor administrative ale puterii actuale la nivel local pentru a avantaja candidații guvernării; coruperea alegătorilor, precum și a deputaților aleși în calitate de candidați independenți; șantajul candidaților partidelor de opoziție de către structurile coercitive aservite, în vederea descurajării participării lor la alegeri; discriminarea alegătorilor din Diaspora, unde numărul de circumscripții este insuficient, disproporțional cu numărul alegătorilor aflați peste hotare; încălcarea drepturilor electorale ale alegătorilor și concurenților electorali din stânga Nistrului, dar și diminuarea artificială a rolului Parlamentului în viața politică”, a punctat politicianul.

Totodată, Andrei Năstase a menționat că, în aceste circumstanțe, Platforma DA propune aplicarea art. 2 din Constituția Republicii Moldova, ce prevede că Suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova, care o poate exercita în mod direct, precum și a art. 75 din Legea Supremă, care stipulează că cele mai importante probleme ale societății și ale statului sunt supuse referendumului.

„Într-o republică parlamentară modalitatea de alegere a deputaților intră în categoria celor mai importante chestiuni și, în acest context, CEREM Parlamentului să stabilească în decurs de 15 zile, în conformitate cu cerințele Codului Electoral, data unui referendum legislativ pe subiectul anulării legii privind modificarea Codului electoral, adoptată la 20 iulie 2017. Totodată, solicităm ca Instituția Publică „Teleradio-Moldova”, finanțată din banii contribuabililor, să reflecte echidistant și imparțial tema referendumului privind anularea votului mixt și să asigure suficient timp de antenă pentru dezbateri, cu participarea tuturor părților implicate, inclusiv și obligatoriu, a inițiatorilor, semnatarilor acestei Declarații”, a subliniat Năstase.

Mihaela Rotari

Share