O inițiativă legislativă ce are drept scop redresarea situației din domeniul științei va fi lansată de șeful statului

O inițiativă legislativă ce are drept scop redresarea situației din domeniul științei va fi lansată de șeful statului

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut, astăzi, o întrevedere cu președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, academicienii Teodor Furdui, Alexandru Roșca, Constantin Gaindric și Eva Gudumac, și a decis că va lansa o inițiativă legislativă ce are drept scop redresarea situației din domeniul științei, informează OFICIAL.

„În cursul dialogului am abordat diverse subiecte legate de activitatea mediului academic din țara noastră care, în urma reformei implementată în anul 2017 de conducerea precedentă, se confruntă cu multiple probleme. Menționez că, instituția prezidențială n-a susținut reforma respectivă, subliniind că ea va genera doar efecte negative. Pornind de la situația precară în care se află știința și în urma discuțiilor cu academicienii, am decis să lansez o inițiativă legislativă care are drept scop redresarea situației din domeniul respectiv prin asigurarea unei finanțări instituționale a organizațiilor din domeniu, readucerea în structura Academiei de Științe a Moldovei a centrelor de cercetare, acordarea AȘM a unor pârghii care să-i permită realizarea deplină a atribuțiilor ce-i revin, modificarea organigramei Academiei în vederea sporirii transparenței procesului decizional, ș.a.”, a spus șeful statului, după întrevedere.

Oficialul a menționat că, reprezentanții comunității științifice au evidențiat importanța implementării în regim de urgență a acestor modificări legislative pentru a readuce la normalitate sistemul de cercetare și inovare din Republica Moldova. „Am menționat faptul că voi sprijini toate proiectele menite să asigure modernizarea și reformarea sistemului de cercetare din țara noastră. Noi trebuie să promovăm știința care constituie un factor decisiv în dezvoltarea societății și a Republicii Moldova”, a conchis Dodon.

Cristina Gurez

Share