O delegație APCE va veni în R. Moldova pentru a monitoriza scrutinul electoral

O delegație APCE va veni în R. Moldova pentru a monitoriza scrutinul electoral

O delegație APCE va veni în Republica Moldova pe 27 noiembrie pentru a monitoriza scrutinul electoral. Anunțul a fost făcut în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului Igor Corman,  cu delegația Misiunii preelectorale a APCE de monitorizare a alegerilor parlamentare în Republica Moldova, condusă de Jean-Claude Mignon.

Delegația APCE efectuează o vizită de documentare în Republica Moldova, în perioada 5-6 noiembrie, cu scopul de a evalua modul în care se desfăşoară campania electorală şi climatul politic înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Igor Corman s-a referit la sprijinul oferit de APCE în implementarea reformelor în Republica Moldova, precum și la situația politică internă în preajma alegerilor parlamentare. ”Țara noastră a beneficiat constant de un sprijin enorm din partea APCE, iar scrutinul electoral din noiembrie reprezintă un test al democrației din Republica Moldova”, a menționat Igor Corman.

Președintele Parlamentului și-a exprimat speranța că, după alegerile din 30 noiembrie, în Parlament va exista o majoritate proeuropeană solidă, care să continue implementarea Acordului de Asociere cu UE. ”Ne dorim ca alegerile să fie libere și corecte, iar Republica Moldova să continue să înregistreze succese pe calea democratizării”, a subliniat Igor Corman.

La rândul său, Jean-Claude Mignon a apreciat progresele înregistrate de Republica Moldova în ultimii ani. ”Vă felicităm pentru progresele remarcabile înregistrate în ultima perioadă. Știm că ați depus eforturi pentru democratizarea țării și observăm dorința autorităților pentru ca alegerile să se desfășoare liber și corect. Sunt convins că alegerile se vor desfășura într-un climat favorabil”, a spus șeful delegației Misiunii preelectorale a APCE de monitorizare a alegerilor parlamentare în Republica Moldova, Jean-Claude Mignon.

Discuțiile din cadrul întrevederii au mai vizat prevederile proiectelor de legi privind finanțarea partidelor politice, transparența proprietarilor mass-media și finanțele publice locale, mesajele transmise de partidele politice în campania electorală, desfășurarea procesului de vot pentru cetățenii moldoveni din țară și de peste hotare,  situația din regiune.

Delegația APCE va pregăti un raport de monitorizare a alegerilor parlamentare în Republica Moldova, care va fi prezentat Biroului APCE.

Mihaela Rotari

Share