O delegație a Republicii Moldova participă la discuții cu Comisia Europeană despre sistemul judiciar și drepturile fundamentale

O delegație a Republicii Moldova participă la discuții cu Comisia Europeană despre sistemul judiciar și drepturile fundamentale

O delegație a Ministerului Justiției și a instituțiilor subordonate responsabile de Capitolul 23 – Sistem judiciar și drepturi fundamentale se află, în perioada 21-22 februarie, la Bruxelles, Regatul Belgiei, unde are loc prima reuniune cu Comisia Europeană. În cadrul acesteia, este explicat acquis-ul UE aferent Capitolului 23 (screening-ul explicativ). În format online, la sediul Ministerului Justiției, participă la sesiunea explicativă ministra Veronica Mihailov-Moraru și întreaga echipă a Ministerului Justiției.

Capitolul 23 include patru mari dimensiuni: – sistem judiciar; – politici anticorupție; – drepturi fundamentale; – drepturi ale cetățenilor UE.

Potrivit Ministerului, acest exercițiu este necesar în procesul de pregătire a Republicii Moldova pentru etapa screening-ului bilateral, în cadrul căreia, pe fiecare capitol de negociere, va fi prezentat cadrul normativ și instituțional național, precum și calendarul transpunerii legislației UE.

„Acordarea, în data de 23 iunie 2022, a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE a intensificat și mai mult efortul și angajamentul Republicii Moldova de a construi un sector al justiției independent, transparent, profesionist și integru. Astfel, țara noastră este ferm angajată să avanseze măsurile de reformă judiciară, care vizează și mecanismele de integritate și cele de protecție a drepturilor omului, în acord cu cerințele de aderare la UE, astfel încât standardele europene să se reflecte direct în cadrul legislativ național” – se mai spune în comunicatul instituție.

Share