O declarație privind situaţia ţărilor din regiune a fost adoptată la Strasbourg

O declarație privind situaţia ţărilor din regiune a fost adoptată la Strasbourg

O declaraţie, care reflectă îngrijorările exprimate în Declaraţia de la Chişinău a Comisiei de Monitorizare a Congresului privind situaţia ţărilor din regiune, care se confruntă cu tensiuni separatiste periculoase în urma anexării Crimeii de către Federaţia Rusă. Documentul a fost semnat la Strasbourg.

Vice-ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, efectuează, în perioada 15-17 octombrie, o vizită de lucru la Consiliul Europei, Strasbourg, la invitaţia preşedintelui Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale (CALRE).

Programul vizitei a inclus alocuţiunea în cadrul sesiunii Congresului privind tensiunile separatiste în Ucraina şi ţările învecinate, la care au participat şi oficiali din Ucraina, Georgia şi Azerbaidjan.

Vice-ministrul Valeriu Chiveri a reiterat îngrijorarea ţării noastre faţă de situaţia din Ucraina, suportul R. Moldova pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări, dar şi a tuturor statelor, în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internaţional.

De asemenea, au fost reliefate eforturile întreprinse de autorităţile moldoveneşti pentru reglementarea politică durabilă a conflictului transnistrean, în concordanţă cu interesele populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului. În context, oficialul moldovean a exprimat recunoştinţă pentru contribuţia constructivă a Consiliului Europei în acest proces, prin asistenţa oferită la implementarea Programului privind măsurile de consolidare a încrederii (CBMs), inclus în Planul de acţiuni pentru susţinerea reformelor democratice în R. Moldova pentru anii 2013-2016.

În timpul vizitei, vice-ministrul Valeriu Chiveri a avut întrevederi bilaterale cu Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, vicepreşedintele CEDO, Secretarul General al CALRE, şefa Departamentului Monitorizare din cadrul Secretariatului APCE.

Maria Roșca

Share