O asociație vrea modificarea Codului electoral

O asociație vrea modificarea Codului electoral

În data de 1 aprilie, a avut loc masa rotundă cu tema „Reglementările legislației electorale privind referendumurile – lacune și necesități în contextul inițiativei de desfășurare a referendumului constituțional”. Evenimentul a reunit experți, reprezentanți ai asociațiilor obștești, ai Comisiei Electorale Centrale (CEC), ai Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, precum și ai Consiliului Audiovizualului. Valeriu Pașa, președintele Comunității WatchDog.MD, a prezentat o analiză privind drepturile cetățenilor în contextul desfășurării referendumurilor naționale și locale. Lacunele identificate în cadrul exercițiilor electorale anterioare de acest gen au indicat necesitatea sporirii participării cetățenilor nu doar la etapa de consultare ci și în procesul de organizare a campaniilor electorale pentru referendum. Astfel, Comunitatea WatchDog.MD consideră necesară modificarea Codului Electoral, și a venit cu o propunere de lege în acest sens, informează OFICIAL.

Asociația propune crearea posibilității pentru cetățenii cu drept de vot să participe la campaniile electorale pentru referendumuri prin constituirea de grupuri civice. Modificările propuse includ introducerea noțiunii de „grup civic” în Codul electoral, precum și ajustarea procedurilor de înregistrare pentru participanții la referendumurile republicane și locale, facilitând astfel participarea cetățenilor simpli în procesele democratice. Astfel, Comunitatea a făcut apel către deputați să preia proiectul de lege și să îl promoveze pentru consultări publice și vot în Parlament.

„Angelica Caraman, președinta CEC, a recunoscut necesitatea unor schimbări, menționând totodată că la moment Comisia se confruntă cu o presiune crescută și insuficiență de resurse umane. În același timp, Veronica Roșca, președinta Comisiei Parlamentare juridice, numiri și imunități a subliniat importanța inițiativei și necesitatea sporirii participării democratice, pledând pentru o abordare mai inclusivă a procesului electoral.

Printre riscurile identificate în cadrul discuției sunt: finanțare ilegală a grupurilor civice și bulversarea opiniei publice în legătură cu activitatea lor. Acestea, însă, sunt deja prezente, având în vedere experiența electorală recentă și numărul mare de partide înregistrate în Republica Moldova” – se spune într-un comunicat de presă.

Share