Numirile și eliberările de la Guvern!

Numirile și eliberările de la Guvern!

În cadrul primei ședințe de Guvern, membrii Cabinetului de miniștri au examinat și aprobat mai multe demisii și numiri, informează OFICIAL.

„Pornim cu demisiile cele mai urgente. Unicul subiect pe agenda de astăzi este cu privire la cadre”, a precizat Natalia Gavrilița, Premierul Republicii Moldova.

Astfel, s-a examinat și aprobat eliberarea Gabrielei Cuneva din funcția de secretar de stat al Ministerului Finanțelor din data de 9 august, în baza cererii de demisie. Totodată, Iuliana Drăgălin – din funcția de Secretar de Stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii din data de 10 august; Mihail Lupașcu – din funcția de Secretar de Stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii din data de 10 august; Mariana Botezatu – din funcția de Secretar de Stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii din data de 9 august.

Guvernul a votat și rechemarea lui Vladimir Golovatiuc din funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă.

În același timp, s-a propus eliberarea Danielei Cujbă din funcția de Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) din data de 9 august.

Cabinetul de miniștri a aprobat și eliberarea lui Dumitru Socolan din funcția de Secretar de Stat la MAEIE. Gheorghe Leucă – Secretar de Stat la același minister – a fost și el eliberat.

De cealaltă parte, a fost aprobată numirea lui Veaceslav Dobândă în funcția de Secretar de Stat la MAEIE din 10 august 2021

S-a propus și aprobat eliberarea lui Alexandru Pleșca din funcția de Secretar de Stat la Ministerul Justiției, în baza cererii de demisie. Totodată, s-a propus eliberarea Tatianei Tverdun din funcția de Secretar de Stat la același minister din data de 17 august, în baza cererii de demisie.

A fost propusă și aprobată numirea Veronicăi Mihailov-Moraru în funcția de Secretar de Stat la Ministerul Justiției din 17 august.

O altă eliberare din funcție a fost la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), mai exact – Mariana Grama, Secretar de Stat în cadrul ministerului. Cornel Lebedinschi, Secretar de Stat la MAI, la fel a fost eliberat. Și Gheorghe Balan, Secretar de Stat, a rămas fără funcție. În baza acelorași dispoziții, a fost eliberat Sergiu Golovaci, Secretar de Stat la MAI.

Ce ține de numiri la MAI, Sergiu Diaconu s-a ales cu funcția de Secretar de Stat din 10 august. Rosian Vasiloi, la rândul său, a fost numit în funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din 10 august – pe termen de 5 ani.

La Ministerul Apărării a fost eliberat Aureliu Fondos din funcția de Secretar de Stat. Un alt Secretar care a rămas fără funcție în cadrul ministerului este Vladimir Iliev. Cu privire la numiri, Valeriu Mija s-a ales cu funcția de Secretar de Stat la apărare. Și Sergiu Plop a obținut aceeași funcție a Ministerului Apărării.

La Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), denumire a fostului minister, au rămas fără funcții Secretarii de Stat: Mihail Machidon – în baza cererii de demisie, Tatiana Nistorică – la fel în baza cererii de demisie, Ghenadie Iurco.

În același timp, s-a aprobat numirea lui Sergiu Gherciu în funcția de Secretar de Stat la Ministerul Agriculturii. Rodica Iordanov a fost numită la Ministerul Mediului.

Totodată, a fost eliberat Ivan Gheorghiu din funcția de Secretar de Stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în baza cererii de demisie. În baza acelorași prevederi legale, a fost eliberată Natalia Grâu din aceeași funcție, în baza cererii de demisie.

Și Tatiana Zatîc a rămas fără funcție – în baza cererii de demisie, aceasta a fost Secretar de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Denis Cernelea, la fel, a fost eliberat în baza cererii de demisie. În schimb, a fost numită Zinaida Berverhnîi în funcția de Secretar de Stat la Ministerul Sănătății. Și Svetlana Nicolaescu a fost numită Secretar la Ministerul Sănătății.

Totodată, având în vedere că Anatolie Topală deține funcția de membru al Cabinetului de miniștri a fost aprobată încetarea raportului de serviciu a dumnealui, în baza cererii de demisie. În același timp, Anatolie Ghilaș a fost eliberat din funcția de director general al Agenției Relații Funciare și Cadastru, în baza cererii de demisie. Și Elena Beleacova a fost eliberată din funcția de director al Agenției Relații Interetnice, în baza cererii de demisie. În același timp, a rămas fără funcție și Ghenadie Țepordei – director al Agenției Proprietății Publice, în baza cererii de demisie. Și directorul general al Agenției pentru Proprietate Intelectuală, Viorel Iustin, a fost eliberat, în baza cererii de demisie. În același timp, membrii Cabinetului au aprobat eliberarea Valentinei Buliga din funcția de director general al Companiei de Asigurări în Medicină.

Mihaela Conovali

Share