„Nu fiți muți, orbi și surzi la abuzurile guvernării PAS!” Este îndemnul Partidului „ȘOR” și PCRM către Ambasada SUA, exprimat în cadrul unui protest

„Nu fiți muți, orbi și surzi la abuzurile guvernării PAS!” Este îndemnul Partidului „ȘOR” și PCRM către Ambasada SUA, exprimat în cadrul unui protest

Un nou îndemn al Partidului „ȘOR” și PCRM față de misiunile diplomatice acreditate în Moldova: Nu fiți muți, orbi și surzi la abuzurile guvernării PAS! De această dată, reprezentanții celor două formațiuni au organizat un protest în fața Ambasadei SUA în Republica Moldova, un partener foarte important pentru țara noastră. Manifestanții și-au exprimat în special nemulțumirea față de indiferența ambasadorilor în ceea ce privește presiunile asupra opoziției parlamentare și plasării în arest în Penitenciarul 13 a deputatului Partidului „ȘOR”, unul dintre cei mai importanți lideri ai opoziției, Marina Tauber. Potrivit protestatarilor, toate aceste abuzuri au loc la indicația directă a președintelui Maia Sandu și a guvernării PAS. Și de această dată, unii protestatari aveau lipită pe gură bandă adezivă, pentru a arăta că PAS închide gura opoziției.

„Excelență, domnilor ambasadori, democrația, principiile statului de drept și drepturile omului pentru care am luptat atât timp sunt în mare pericol. Indiferența sau tăcerea față de tot ceea ce se întâmplă, încălcarea legilor, față de cenzura instituită în mass-media, ne duce spre un mare dezastru. Ambasadele țărilor occidentale au susținut venirea PAS la conducere, însă acum, la un an de când acest partid a preluat puterea totală în Republica Moldova, aceleași ambasade se prefac că nu văd derapajele, încălcările și modul dictatorial de a conduce al PAS și al Maiei Sandu. Stimate ambasador al SUA, au trecut mai bine de 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre țările noastre. Ați susținut întotdeauna libertatea de exprimare, egalitatea și principiile statutului de drept. Pe parcursul ultimului an, aceste principii nu mai sunt respectate și situația socială și politică devine tot mai dramatică”, a declarat deputatul PCRM, Diana Caraman.

La rândul său, consilierul fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, Iurie Cuznițov, a transmis reprezentanților misiunilor diplomatice un mesaj în limba engleză și în limba rusă, în care a menționat că, în doar un singur an, PAS a generat doar crize și a exercitat presiuni la adresa opoziției, motiv pentru care această situație nu mai poate fi tolerată.

„PAS nu mai reprezintă astăzi cetățenii Republicii Moldova. Potrivit celor mai recente sondaje, PAS și-a pierdut jumătate din electoratul care i-a adus la putere. Mai mult, 60 la sută dintre moldoveni vor cât mai urgent alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate. Vocea poporului nu mai poate fi ignorată! Guvernarea PAS a generat, într-un singur an, un număr record de crize, a sărăcit populația, a provocat cea mai mare inflație din Europa, mai mare decât în Rusia sau Ucraina, țări implicate în război. Din cauza lor s-a scumpit gazul, lumina, apa, benzina, motorina, iar prețurile sunt cele mai mare din Europa, raportate la veniturile populației. Singura soluție este demisia”, a precizat Iurie Cuznețov.

În context, deputatul Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu, a declarat următoarele:

„Pe gardul Ambasadei SUA în Moldova este scris că între cele două țări există o relație de prietenie de 30 de ani. Dragă ambasador și alți angajați ai ambasadei, demonstrați relații de prietenie cu Republica Moldova și cetățenii ei. Exprimați o poziție concretă și directă privind fărădelegile care au loc în prezent în țara noastră. Ținerea sub arest a Marinei Tauber nu este în niciun fel argumentată din punct de vedere juridic. Acest lucru îl poate confirma orice jurist. Mai mult, garanțiile personale ale deputaților nu sunt luate în considerare de magistrați, ceea ce ar fi permis eliberarea Marinei Tauber și cercetarea în stare de libertate. Vă îndemnăm să luați o hotărâre și să dați o calificare acțiunilor partidului de guvernământ și că ei nu pot institui un regim dictatorial și că principiile democratice prevalează”, este îndemnul deputatului Vadim Fotescu.

Protestele în fața misiunilor diplomatice vor continua, spun organizatorii.

Reamintim faptul că, în data de 26 august, sute de membri și simpatizanți ai Partidului „ȘOR” și ai PCRM au organizat un protest în fața sediului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Share