Analist despre noile proiecte politice: Trebuie să se regăsească în mod obligatoriu și curentul unionist

Analist despre noile proiecte politice: Trebuie să se regăsească în mod obligatoriu și curentul unionist

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Anatol Țăranu a fost întrebat: Cum credeţi că va evolua situaţia politică în continuare?

„Viitorul dintotdeauna comportă fenomenul alternativei. Menținerea actualelor tendințe de evoluție a politicului moldovenesc duce spre un succes electoral al socialiștilor cu consecințe nefaste pentru viitorul european al Republicii Moldova. Însă există și o alternativă acestui deznodământ. În prezidențialele trecute partida națională și pro-europeană a dat dovada unei capacități de mobilizare neașteptată, garantând în așa fel Maiei Sandu un scor de 48 la sută. De menționat, că acest rezultat a fost obținut în condițiile când candidatul comun al pro-europenilor a fost desemnat doar cu o săptămână înaintea alegerilor, fapt ce i-a compromis grav campania electorală. Dacă să mai adăugăm deficitul financiar, organizatoric și mediatic în campanie al Maiei Sandu, rezultatul obținut devine și mai uluitor”, a declarat el.

În opinia sa, „se impune concluzia despre existența unor așteptări enorme pe segmentul european al electoratului moldovenesc pentru un proiect politic mobilizator, capabil să repete și chiar să multiplice în parlamentare fenomenul Maiei Sandu în turul doi la prezidențiale”.

„În același timp, sondajele vorbesc fără echivoc că PAS, cuplat cu PDA la parlamentare, nici pe departe nu vor repeta efectul mobilizator al partidei naționale și pro-europene din prezidențiale. Este nevoie de un proiect politic și electoral nou, inedit prin capacitatea de unificare și mobilizare a partidelor politice și a societății civile de orientare pro-europeană. În acest proiect nou trebuie să se regăsească în mod obligatoriu și curentul unionist, care prin definiție este cel mai pro-european segment politic și civic al societății moldovenești. Apariția, la prima vedere doar prin miracol, al unui asemenea proiect politic unificator va avea un efect zdrobitor pentru adversarii cursului european  iar, în ultima instanță, va duce și la anihilarea sistemului oligarhic din Republica Moldova. În cadrul unui asemenea proiect unificator pro-europenii ar avea toate șansele să învingă la alegerile parlamentare din anul viitor”, a mai declarat Anatol Ţăranu.

Share