Noul Cod al serviciilor media audiovizuale al RM, aprobat în prima lectură de deputați
Proiectul noului Cod al serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost examinat astăzi, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului. Documentul a fost aprobat, în prima lectură, cu susținerea majorității deputaților prezenți la ședință.
După cum informează Oficial, documentul prevede un șir de noi reglementări referitoare la principiile de comunicare audiovizuală, în temeiul cărora trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media, inclusiv: libertatea de exprimare, independența editorială, asigurarea informării corecte, protecția minorilor și a persoanelor cu dizabilități, echilibrul de gen, protejarea spațiului audiovizual național, transparența proprietății, accesul la evenimente importante majore, protecția jurnaliștilor, dreptul la replică etc.
Capitole aparte se referă la organizarea și funcționarea serviciilor media liniare, misiunea furnizorilor publici de servicii media, funcționarea furnizorului public național, furnizorii comunitari de servicii de radiodifuziune sonoră, distribuitorii de servicii media, organizarea serviciilor media audiovizuale neliniare, comunicările comerciale audiovizuale, precum și Consiliul audiovizualului. În total, Codul conține 11 capitole, inclusiv 90 de articole.
Potrivit autorilor, la elaborarea reglementărilor a fost luată în considerare experiența mai multor țări europene, documentul având drept scop ajustarea legislației naționale în domeniul mass-media la cea europeană.
Proiectul Codului serviciilor media audiovizuale a fost supus dezbaterilor publice, organizate de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, la care au participat deputați, experți, membri ai CCA, reprezentanți ai instituțiilor mass-media, societății civile și organizațiilor internaționale. Ulterior, proiectul Codului serviciilor media audiovizuale va fi transmis pentru expertiză Consiliului Europei, UE și OSCE.
Proiectul Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost elaborat de experți naționali și internaționali, precum și de reprezentanți ai societății civile în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media. Proiectul noului Cod al serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova și Concepția politicii naționale de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova (2018-2025) au fost prezentate, pentru prima dată, în cadrul ședinței Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media, la 19 decembrie 2017. Acestea sunt primele două documente elaborate de experții naționali și internaționali pe platforma Grupului de lucru, care ajustează legislația națională audiovizuală la legislația europeană.
Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media constituie o platformă de comunicare și un mecanism de cooperare permanentă între Parlament și reprezentanții instituțiilor media, instituțiilor internaționale și ONG-urilor media. Grupul a fost creat în iunie 2017, la inițiativa Președintelui Parlamentului Andrian Candu, cu suportul Proiectului Comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei ”Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”. Asistența tehnică este oferită membrilor Grupului de către Freedom House, Internews și Ambasada SUA în Republica Moldova.
Andriana Cheptine