Noile constatări ale Comisiei de anchetă privind privatizarea și concesionarea proprietății publice

Noile constatări ale Comisiei de anchetă privind privatizarea și concesionarea proprietății publice

Președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019), Igor Munteanu susține că au fost depistate multe neconformități, neglijență și abuz în proiectul public privat privind modernizarea și eficientizarea activității Î.S. Gările și Stațiile Auto, informează OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, Igor Munteanu a spus că, Comisia a constatat că interesele statului au fost negociate inechitabil și cu prejudicii pentru interesul public, or chiar sabotate de către participanții la acest concurs de parteneriat public privat.

„Neconformitățile reprezintă un temei suficient pentru care contractul de parteneriat public privat poate fi reziliat, pentru că felul în care au fost invocate criteriile de eligibilitate a acestei companii reprezintă o încălcare direct și flagrantă a deciziilor Comisiei de selectare și a legislației în vigoare. Investițiile planificate pentru anul 2019 – de 35 milioane de lei,  încă nu s-au făcut și putem afirma cert că probabil nu vor fi făcute în termen. Nu am identificat până în acest moment nici o urmă a procurării tehnice pentru aceste investiții. Din probele acumulate și informațiile operative pe care le-am deținut, Comisia poate constata că partenerul public privat nu a contractat credite bancare și nu a efectuat majorarea capitalului sau social pentru a finanța aceste investiții. În cadrul tranziției de la întreprinderea de stat „Gările și Stațiile Auto” către „Gările Auto Moderne”, o parte dintre creanțele transportatorilor față de gări au rămas neacoperite. Din datele operative această sumă este de aproximativ 7 milioane de lei și necesită probabil o investigare separată a organelor de anchetă”, a precizat Munteanu.

Potrivit lui, după cel puțin trei modificări ale asociaților ai partenerului privat, actualmente nici un asociat original nu mai participă la parteneriatul public privat, care a fost decis în 2018 prin hotărâre de Guvern.

„Au fost depistate multe neconformități, neglijență și abuz, care sunt temeiuri suficiente pentru a declara parteneriatul public privat de modernizare a Î.S. „Gărilor și Stațiilor Auto” un proiect cu grave încălcări de procedură și străin de interesul public. Comisia de anchetă va solicita luarea de măsuri necesare și urgente de către Agenția Proprietăți Publice pentru întocmirea raportului de monitorizare”, a mai spus Munteanu.

Andriana Cheptine

Share