Noi reglementări în activitatea turistică în Republica Moldova
Cabinetul de miniștri a aprobat mai multe modificări privind organizarea și desfășurarea activității turistice în Republica Moldova, care vor asigura promovarea țării ca destinație turistică, precum și vor garanta ajustarea la standarde internaționale a cadrului legislativ în domeniul turismului.
Noile reglementări abrogă termeni care nu mai sunt actuali și definește noțiuni noi, precum destinație turistică, ghid turistic, indicator de informare și orientare turistică, inclusiv conform glosarului de termeni folosiți în domeniu la nivel internațional, elaborat de Organizația Mondială a Turismului.
De asemenea, modificările conferă Ministerului Culturii împuternicirea de a aproba regulamente privind mecanismul de finanțare nerambursabilă a proiectelor elaborate de organizațiile necomerciale din domeniul turismului, dar și de funcționare a centrelor de informare turistică. Totodată, vor fi stabilite norme metodologice de elaborare a rutelor turistice naționale și privind indicatoarele de informare și orientare turistică.
Oficiul Național al Turismului – instituție publică în subordinea Ministerului Culturii – a fost creat anul trecut, pentru a sprijini dezvoltarea sectorului de turism în țara noastră.
Potrivit ministrului Culturii, Sergiu Prodan, încasările din activitatea turistică în ultimul an au depășit de 1,7 ori cifrele înregistrate în anul pre-pandemic 2019. La sfârșitul anului 2023, în Republica Moldova activau peste 300 de structuri de primire turistică, cu o capacitate de circa 8700 de locuri de cazare.