Noi detalii despre reforma Guvernului. Iată cum anume se vor numi cele 9 ministere!

Noi detalii despre reforma Guvernului. Iată cum anume se vor numi cele 9 ministere!

În componența noului Guvern vor activa 9 ministere comasate din cele 16 existente, dar numărul agențiilor subordonate va crește de la 5 la 7. Despre reforma Administrației Publice Centrale, în special – reforma Guvernului, s-a discutat în cadrul ședinței Consiliului Național pentru reforma administrației publice.

Potrivit Premierului Pavel Filip, reformarea Guvernului va avea loc pe mai multe etape, iar aprobarea reformării Guvernului se preconizează a se produce în următoarele 2 săptămâni.

„Avem un Centru de Implementare a Reformelor care se ocupă de această reformă a Administrației Publice Centrale. Una dintre realizări este reforma Cancelariei de Stat.

Instituțiile devenind mai suple, se pot majora salariile colaboratorilor.

O altă realizare este instituirea Agenției Servicii Publice. Se presupune reorganizarea Î.S. Registru, care va absorbi alte instituții și la final va deveni un Ghișeu Unic de prestare a serviciilor și eliberare a certificatelor.

Cea mai importantă reformă – cea a Guvernului. În prima etapă se va face aprobarea Legii cu privire la Guvern. În 2 săptămâni o aprobăm și mergem cu ea la Parlament. În a 2-a etapă, Prim-ministrul va merge la Parlament pentru a informa despre noua structură”, a spus Pavel Filip.

Totodată, Premierul a menționat că reforma nu presupune instalarea unui nou Guvern. „Vrem să avem un Guvern mai suplu. Unele instituții vor dispărea, altele vor lua competențele celorlalte. În noua structură nu vor fi vice-miniștri, ei vor fi înlocuiți cu secretari de stat și subsecretari. Se vor reduce cheltuielile bugetare până la 7,4 mln. lei, din buget se vor cheltui 1,2 mln. lei pentru reformă și 1,5 mln. lei vor fi contribuții de asigurări sociale. Se vor diviza funcțiile politice de cele de administrare. Ministrul va fi o persoană politică, funcționarii – nu.

Se va renunța la fixarea legilor la Ministere. Nu va fi necesar de fiecare dată să se modifice legea cu privire la Guvern”, a precizat Premierul.

Iurie Ciocan, șeful Centrului de Implementare a Reformelor, a prezentat care va fi structura noului Guvern:

„Ministerul Economiei și Infrastructurii – MDRC, MTID, MTIC. Toate competențele merg la un singur minister. Asta va duce la creșterea economică în țară. Ministerele rămân în calitate de centre de creare a politicilor publice. Toate acțiunile de control vor fi transmise Agenției Proprietății Publice.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – MAIA, MDRC (partea dezvoltării regionale), MM. Par contradictorii, dar depind unele de altele.

Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei – MMPSF, MS.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării – ME, MC, MTS.

Atunci când s-a gândit formula s-a urmărit să nu se piardă nici una dintre competențe. Toate programele din străinătate își vor găsi continuitate în noul minister.
MJ, MF, MAEIE, MA și MAI își vor păstra identitatea, dar se vor reorganiza pe intern.

Prim-ministrul va activa cu 3 viceprim-miniștri. 372 de persoane vor simți impactul de pierdere a serviciului, dar acum sunt peste 335 de funcții vacante în ministere. La nivel de agenții – de la 5 subordonate, vor crește la 7. Din subordinea ministerelor – din 55 vor rămâne doar 43”, a spus Iurie Ciocan.

Mihaela Rotari

Share