Noi detalii despre activitatea Comisiei de anchetă privind răpirea ex-judecătorului ucrainean Ceaus

Noi detalii despre activitatea Comisiei de anchetă privind răpirea ex-judecătorului ucrainean Ceaus

Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului Mycola Ceaus, Vasile Năstase, a prezentat detalii după ședința de astăzi a Comisiei, transmite OFICIAL.

Deputatul a spus că la ședință a fost invitat reprezentantul Președinției R. Moldova, Andrei Spînu, dar nu a reușit să vină pe motiv că a plecat în concediu neplătit.

Vasile Năstase a specificat că va face o nouă solicitare către Președinție pentru a trimite vreun reprezentant la audieri.

De asemenea, deputatul a spus că a primit materialele necesare de la Președinție despre cazul Ceaus.

„Este vorba despre solicitările de azil politic depuse de Ceaus pe 28 februarie 2017. Modul în care a ajuns la Chișinău. Procesul verbal prin care acesta a făcut declarații că a traversat ilegal frontiera. Procesul-verbal cu privire la reținerea judecătorului. Avem multe materiale despre activitatea sa în calitate de judecător în Ucraina, inclusiv de unde au pornit problemele cu care se confrunta ulterior, inclusiv plecarea în R. Moldova, faptul că era judecător într-un dosar unde inculpatului i se incrimina o faptă de sechestrare și răpire de persoană”, a spus Vasile Năstase.

Deputatul a mai spus că s-a discutat cum au interacționat și acționat instituțiile statului. Au fost audieri repetate cu ministrul de interne, directorul SIS, șeful interimar al Poliției de Frontieră, șeful Serviciului Vamal.

Vasile Năstase a mai specificat că are un document unde este clar scris că a avut loc o discuție între șeful administrației prezidențiale a Ucrainei și R. Moldova, care au convenit ca după 23 aprilie să vină o echipă de reprezentanți ai anumitor structuri ucrainene privind cazul Ceaus. „Este posibil să invităm secretarul Consiliului Suprem de Securitate la următoarea ședință. Vom formula mai multe întrebări pentru diferiți reprezentanți ai statului și avem informații că ar putea să ne ofere mai multe detalii interesante despre acest caz”, a mai spus Vasile Năstase.

 

Cristina Parfeni

Share