Noi declarații ale lui Litvinenco: Comisia de la Veneția remarcă în aviz că este de competența autorităților moldovenești de a decide dacă…

Noi declarații ale lui Litvinenco: Comisia de la Veneția remarcă în aviz că este de competența autorităților moldovenești de a decide dacă…

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco s-a referit la faptul că, la 13 decembrie a.c., Comisia de la Veneția a adoptat avizul pe marginea proiectului de lege privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcțiile administrative din organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Potrivit lui, proiectul prevede obligativitatea verificării integrității tuturor candidaților la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), informează OFICIAL.

„Comisia de la Veneția remarcă în aviz că este de competența autorităților moldovenești de a decide dacă situaţia din justiția noastră creează o bază suficientă pentru a supune unei evaluări extraordinare a integrității judecătorii, procurorii, precum și membrii CSM și CSP.

De asemenea, Comisia constată că proiectul legii stabilește în general o procedură echilibrată (”balanced procedure”), înaintând totodată mai multe propuneri pe marginea acestuia”, a declarat ministrul, adăugând: „Asta înseamnă că putem merge înainte și, după realizarea procedurilor legale, dar și după definitivarea proiectului prin prisma recomandărilor Comisiei, proiectul de lege privind pre-vettingul poate fi adoptat la început de Guvern, iar apoi și de Parlament.”

Sergiu Litvinenco și-a exprimat speranța că măsurile de curățare a sistemului de justiție să fie susținute de profesioniștii corecți și integri care activează în sistem.

„Știu că astfel de persoane există și ele nu sunt puține. Reforma nicidecum nu este îndreptată împotriva acestor persoane, ci, din contra, vine în întâmpinarea și susținerea lor”, a conchis oficialul.

Amintim că, la 13 decembrie curent, Comisia de la Veneția a publicat opinia cu privire la modificările operate de autoritățile de la Chișinău la Legea Procuraturii.

Cristina Gurez

Share