Nicu Popescu la Istanbul: Am transmis un mesaj ferm pentru atașamentul pentru relația bilaterală

Nicu Popescu la Istanbul: Am transmis un mesaj ferm pentru atașamentul pentru relația bilaterală

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în orașul Istanbul, împreună cu ministrul Mevlüt Çavușoğlu au transmis încă un mesaj ferm pentru atașamentul pentru relația bilaterală, în beneficiul cetățenilor ambelor țări.

Discuția miniștrilor s-a axat pe relațiile bilaterale, pe perspectivele de cooperare în diverse domenii și pe reducerea impactului războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei asupra regiunii.

„Acest dialog intens vine să confirme încă o dată caracterul strategic al relațiilor noastre bilaterale. Suntem interesați să consolidăm cooperarea în domeniul energetic.

Am vorbit și despre relațiile noastre comercial-economice, Turcia plasându-se pe locul 2 în topul țărilor pentru exportatorii noștri, având o pondere de circa 10%, după România. Ne dorim prin eforturi susținute să depășim și pragul de 1 miliard de dolari în comerțul bilateral. Pentru aceasta este necesară și avansarea în procesul liberalizării comerțului prin ajustarea si actualizarea acordului de liber schimb cu Turcia.

Vreau să notez și asistența umanitară oferită de Turcia pentru ameliorarea situației refugiaților ucraineni în Moldova dar și angajamentul în cadrul reuniunii Platformei de sprijin pentru Moldova de la Paris, prin reiterarea suportului oferit prin intermediul TIKA, dar și viitoare contribuție concretă pe dimensiunea afacerilor interne și management al frontierelor.

În cei peste 25 de ani de activitate, Agenția turcă pentru cooperare și coordonare – TIKA, a implementat și continuă să implementeze peste 400 de proiecte în domenii precum ocrotirea sănătății, educație sau protecția mediului.

Evident, ne-am referit la importanța autonomiei găgăuze, a cărei concetățeni sunt un pod de legătură trainică între țările noastre și un exemplu de bună conviețuire a etniilor din Republica Moldova, bazate pe respect reciproc.

Situația de securitate în regiunea Mării Negre este și rămâne una foarte complicată. În acest context, Turcia joacă un rol important în procesul de negocieri regionale. Turcia întotdeauna a susținut suveranitatea, integritatea teritorială și pacea în țara noastră, fiind o forță care contribuie la stabilitatea și bunăstarea Republicii Moldova. Apreciem rolul Turciei și angajamentul personal al ministrului Mevlut Çavuşoğlu în negocierea acordului privind exportul de cereale. Împreună cu coridoarele de solidaritate ale Uniunii Europene, Inițiativa ONU privind cerealele din Marea Neagră, acestea contribuie la evitarea penuriei de alimente la nivel mondial și la scăderea prețurilor la alimente. Și Republica Moldova contribuie activ la aceste coridoare de solidaritate care permit și facilitează exportul de produse alimentare pe piețele internaționale, astfel încât impactul asupra altor țări și regiuni să fie cât mai redus.

De asemenea, am amintit despre importanţa cooperării în zona Mării Negre şi rolul Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), președinția căreia este deținută de Moldova pe parcursul anului curent”, spune Nicu Popescu.

Miniștrii au discutat despre statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

„De asemenea, am vorbit cu domnul ministru și despre găzduirea în anul viitor de către țara noastră a Summit-ului Comunității Politice Europene – o platformă internațională importantă, la care lucrăm cu partenerii din UE și țările participante”, spune ministrul moldovean.

La final, Nicu Popescu i-a dăruit ministrului turc, din numele țării noastre – o cămașă tradițională, pentru că zilele trecute, Comitetul UNESCO a înscris Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Share