Nicu Popescu, despre decizia APCE de a declara Transnistria teritoriu ocupat de Rusia

Nicu Popescu, despre decizia APCE de a declara Transnistria teritoriu ocupat de Rusia

Decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei(APCE) de a recunoaște Transnistria ca zonă de ocupație rusă este o opinie politică, care reprezintă statele membre. Declarația îi aparține vicepremierului, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, transmite OFICIAL.

„Este o opinie politică a parlamentarilor care reprezintă statele Consiliului Europei și după cum știți, această opinie a fost adoptată într-o declarație care vizează în primul rând situația din Ucraina.

Din partea Executivului pot reitera faptul că Republica Moldova va continua să caute soluții pentru reintegrarea țării prin dialog, negocieri, pentru că asta este singura cale de a progresa spre obținerea acestui obiectiv. Continuăm insistența pentru necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat vicepremierul.

Nicu Popescu a mai menționat că, Republica Moldova este un stat neutru, ceea ce presupune că nu participăm la acțiuni militare de partea unor state.

„Totodată neutralitatea nu presupune indiferență față de refugiați. Aceasta prevede respectul și apelul la necesitatea respectării dreptului internațional. Țara noastră are nevoie de un cadru legislativ internațional care să fie respectat”, a subliniat oficialul.

Amintim că, marți, 15 martie, Adunarea Generală a Consiliului Europei a declarat Transnistria „teritoriu ocupat de Federația Rusă”, după 30 de ani de la conflictul militar.

Doina Buruiană

Share