Nicolae Timofti: Succesele Estoniei demonstrează avantajele integrării în UE

Nicolae Timofti: Succesele Estoniei demonstrează avantajele integrării în UE

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 29 aprilie a.c., la Reședința de stat, o întrevedere cu ministrul de Externe al Estoniei, doamna Keit Pentus-Rosimannus.

Șeful statului a apreciat calitatea relațiilor dintre Republica Moldova și Estonia, determinate de susținerea autorităților de la Tallinn a demersului de integrare europeană a țării noastre.

Președintele Nicolae Timofti a declarat că succesele Estoniei în perioada de după a aderare în 2004 la Uniunea Europeană demonstrează avantajele integrării în spațiul comunitar și, totodată, reprezintă un exemplu demn de urmat pentru poporul Republicii Moldova.

Șeful statului a salutat desfășurarea Forumului moldo-estonian al oamenilor de afaceri, preconizat pentru 20 mai a.c., la Tallinn.

Ministrul de Externe al Estoniei, Keit Pentus-Rosimannus, a reiterat angajamentul țării sale de a acorda autorităților de la Chișinău asistența necesară pentru modernizarea societății. În acest scop în 2015 Guvernul estonian a alocat 950 de mii de euro pentru finanțarea unor proiectele derulate în Republica Moldova în domeniile e-guvernării, ocrotirii sănătăţii și dezvoltării rurale.

În cadrul discuțiilor, părțile au abordat subiecte legate de implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, precum și agenda Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, care va avea loc în perioada 21-22 mai a.c.

Oficialul estonian a declarat că în pofida impopularității reformelor, schimbările sunt absolut necesare pentru ameliorarea nivelului de trai al cetățenilor. Doamna Keit Pentus-Rosimannus a subliniat importanța reformei sistemului judecătoresc și administrației publice locale.

Ministrul de Externe al Estoniei a opinat că drept urmare a succeselor obținute în domeniul tehnologiilor informaționale, Republica Moldova ar putea deveni o destinație atractivă în domeniul IT în această regiune.

La întrevedere au participat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, și ambasadorul Estoniei în Republica Moldova, Sulev Kannike.

7G9C8526 7G9C8535 7G9C8539 7G9C8553 KP5A9099 KP5A9104

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihaela Rotari

Share