Nicolae Timofti spune cum trebuie să fie și ce să facă succesorul său la conducerea R.Moldova

Nicolae Timofti spune cum trebuie să fie și ce să facă succesorul său la conducerea R.Moldova

„Viitorul președinte nu poate fi o persoană care, prin declarații electorale, creează circumstanțe favorabile pentru destabilizare”. Declarația a fost făcută de președintele RM, Nicolae Timofti, pentru IPN.

Șeful statului a afirmat că, „securitatea regională și internațională este deosebit de fragilă pentru a interveni cu o retorică care poate seduce o anumită categorie de votanți, dar, totodată, ne poate defavoriza ca națiune?”. „Reiterez sprijinul ferm pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei si altor state. Dar, în primul rând, accentuez suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, stat unitar în care există o singură putere politică consfințită în Legea fundamentală”, a menționat  precizat Nicolae Timofti.

Pentru sursa citată, președintele RM a mai declarat că succesorul său va avea obligativitatea constituțională de a cere Federației Ruse evacuarea armatei și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu angajamentele internaționale asumate. „Am transmis cu multă sinceritate acest mesaj de la diferite tribune internaționale și cred că acest apel nu va fi suspendat nici după scrutinul prezidențial. Îmi exprim convingerea că, și după sufragiul din 13 noiembrie, vom menține relațiile de prietenie cu statele vecine, vom avansa în proiectul pe care l-am început – cel de modernizare și de promovare a principiilor morale în actul guvernării. Președintele nou – ales va trebui să respecte Constituția țării și principiile Dreptului internațional pentru a o feri de orice calamități politice pe plan național și internațional. Emoțiile și egoismul politic sunt cele mai periculoase ispite pentru un șef de stat. Interesul național trebuie să devină doctrina președintelui nou-ales, susținut de cetățenii acestei țări”, a subliniat Nicolae Timofti.

Doina Secrieru

Share