Nicolae Eșanu: Decizia CSE de a interzice protestele care blochează circulația încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale omului

Nicolae Eșanu: Decizia CSE de a interzice protestele care blochează circulația încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale omului

Decizia CSE, prin care au fost interzise în zilele lucrărtoare și limitate în zilele de odihna întrunirile care blochează circulația, atestă fie că persoanele responsabile sunt ignorante și nu au habar ce înseamnă libertatea întrunirilor, fie disponibilitatea acestora de a călca în picioare drepturile și libertățile fundamentale. Opinia aparține expertului în drept, fost viceministru al Justiției și reprezentantul Moldovei la Comisia de la Veneția, Nicolae Eșanu.

Potrivit lui, dreptul manifestanților de a alege locul și timpul întrunirilor este crucial, iar decizia CSE îl încalcă.

„Celor care se bucură ca au fost limitate drepturile celor care nu le plac le reamintesc o realitate tristă – atât teoria, cât și experiența arată că nu avem nicio șansă să fie respectate drepturile noastre atâta timp cât nu vom lupta pentru respectarea drepturilor celor care nu ne plac”, a adăugat Nicolae Eșanu.

Amintim că CSE a decis să interzică, de luni până vineri, protestele care vor bloca circulația rutieră și să limiteze protestele până la maximum patru ore în week-end. În ultimele săptămâni, Capitala este centrul unor ample proteste antiguvernamentale, organizate de Partidul „ȘOR”.

Share