Nichituș: Nu am certitudinea că locuitorii Chișinăului vor călca pe grebla întinsă în calea lor de guvernanți

Nichituș: Nu am certitudinea că locuitorii Chișinăului vor călca pe grebla întinsă în calea lor de guvernanți

Analistul politic, Victor Nichituș, spune că nu este sigur că locuitorii Capitalei vor „călca pe grebla guvernării” și îl vor alege primar pe Lilian Carp, candidatul PAS pentru funcția de primar al Chișinăului, informează OFICIAL.

Nichituș spune că prin desemnarea lui Carp, partidul de guvernământ vrea să își asume o retorică naționalistă pro-românească care nu-i aparține, în contextul în care Carp a făcut partea din Partidul Liberal.

„”Chișinăul trebuie cucerit” este deja tema de campanie a Partidului Acțiune și Solidaritate iar actualul edil al capitalei moldovene a fost arătat drept reprezentant al coloanei a cincea ruse. Nu se știe ce va face echipa guvernamentală dacă, de peste Ocean ori de la București, se va spune că primarul Ceban e bun român și n-are treabă cu rușii.

Cert este că, pentru a câștiga alegerile în capitală, cei aflați la butoanele guvernului moldovean, vor radicaliza locuitorii folosind mai vechea rețetă de împărțire a populației în buni și răi. Ruși, români. Geopolitică versus prețuri.

Nu am certitudinea că locuitorii Chișinăului vor călca pe grebla întinsă în calea lor de guvernanți”, spune Nichituș.

De asemenea, el spune că Igor Grosu a anunțat candidatura lui Carp, iar Maia Sandu nu ar crede în victoria acestuia.

„Prin prezența alături de candidatul desemnat, Igor Grosu, președintele „de jure”, își asumă candidatul dar și înfrângerea. În eventualitatea unui eșec al lui Lilian Carp, această pierdere îi va aparține inclusiv lui Igor Grosu, drept pentru care, adevăratul șef al partidului de guvernământ, îl va face responsabil.

Distanțarea șefului statului moldovean de Lilian Carp este logică: în 2019 Maia Sandu a călcat în picioare principiile geopolitice și a făcut alianță cu Partidul Socialiștilor. Iar în 2021, la alegerile parlamentare, Partidul Acțiune și Solidaritate a fugit de temele geopolitice.

Președintele moldovean știe că toate sondajele realizate în municipiul Chișinău spun că majoritatea locuitorilor municipiului Chișinău au încredere, ori foarte multă încredere, în actualul primar al capitalei, Ion Ceban”.

Nichituș punctează că procesele emigraționiste, inclusiv din capitala moldoveană, au transformat structura etnică, deci și tendința de vot.

„Pe listele electorale din municipiul Chișinău sunt înscriși peste 630 de mii de alegători, dar practica a arătat că la procesul electoral participă aproximativ 230 de mii. Cei peste 400 de mii de alegători care fac dovada indiferenței politice prin neparticipare la vot sunt fie plecați peste hotare, fie prea vaccinați pentru a crede discursului politicienilor. Electoratul vaccinat evită greblele – nu crede discursului patriot și vede prețurile din magazine.

Structura demografică a Chișinăului, la el ca și a întregii populații dintre Prut și Nistru, arată îmbătrânirea rezidenților.

Radicalizarea electoratului chișinăuean atrage după sine creșterea ratei de participare la vot. O rată mare de participare a chișinăuienilor la vot îi va oferi lui Ion Ceban posibilitatea unui câștig din turul întâi de scrutin”, mai spune Nichituș.

Share