Natalia Gavrilița, la festivitatea de marcare a Zilei lucrătorului din agricultură și industria prelucrătoare: Agricultorii sunt cei care creează valoare în economia noastră

Natalia Gavrilița, la festivitatea de marcare a Zilei lucrătorului din agricultură și industria prelucrătoare: Agricultorii sunt cei care creează valoare în economia noastră

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a participat, astăzi, la evenimentul festiv dedicat Zilei lucrătorului din agricultură și industria prelucrătoare, organizat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, informează OFICIAL.

În cuvântul său de felicitare, șefa Guvernului a exprimat recunoștință celor care au îmbrățișat profesia nobilă de agricultor și care, în pofida tuturor provocărilor momentului, dau dovadă de profesionalism, reziliență, flexibilitate și sârguință, generând rezultate remarcabile.

„Agricultorii sunt cei care pun pâinea pe masă, cei care creează valoare în economia noastră și cei care oferă locuri de muncă pentru foarte mulți oameni din sate și din orașe. Anul acesta ne-a arătat, mai mult ca oricând, cât de vulnerabilă poate fi securitatea alimentară la nivel global, dar și cât de important este să avem producători agricoli autohtoni puternici, capabili să asigure piața internă. La fel de important este ca producătorii să aibă capacitatea și instrumentele necesare pentru a se reorienta rapid, în condițiile întreruperii lanțurilor de aprovizionare și pierderii piețelor clasice de desfacere din afara țării”, a menționat prim-ministra.

De asemenea, Natalia Gavrilița a vorbit despre măsurile anticriză întreprinse de Executiv în ultimul an pentru a ajuta agricultorii să înfrunte problemele generate de război și de calamitățile naturale: „Am decis să compensăm integral acciza la motorina utilizată în 2022 de întreprinderile micro, mici și mijlocii, inclusiv fermele zootehnice, iar la nivelul Comisiei pentru Situații Excepționale am decis amânarea cu două luni a plății impozitului funciar.”

Prim-ministra s-a referit și la acțiunile menite să dezvolte sectorul agricol, astfel încât să devină atractiv pentru investitorii străini: „Bineînțeles, nu ne-am mulțumit doar cu măsuri anticriză, ci ne-am propus să asigurăm condițiile necesare pentru a dezvolta acest sector esențial pentru economia națională, care va trebui să devină și mai competitiv, inclusiv în perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană. În ciuda resurselor limitate, am reușit să majorăm cu aproape 60 de procente fondul de subvenționare în agricultură. Mai mult, am fost consecvenți și în angajamentul nostru de a reduce birocrația, punând în practică o serie de acțiuni.”

Din 1994 încoace, Ziua lucrătorului din agricultură și industria prelucrătoare este marcată anual la sfârșitul lunii noiembrie.

Share