Natalia Gavrilița, la discuții cu vârstnicii

Natalia Gavrilița, la discuții cu vârstnicii

Aflată într-o vizită de lucru în raionul Cantemir, șeful Executivului, Natalia Gavrilița, a vizitat Centrul Multifuncțional din satul Pleșeni. Instituția oferă câteva tipuri de servicii pentru persoane în etate și copii în situație de risc, transmite OFICIAL.

În prezent, în centru locuiesc 14 bărbați și femei, care beneficiază de cazare, alimentație și tot pachetul de servicii de suport. Instituția prestează și servicii de zi pentru persoanele în etate, dar și pentru copii. Totodată, angajații centrului livrează zilnic prânzuri gratuite unor beneficiari.

Natalia Gavrilița a vorbit despre măsurile de protecție socială care au fost adoptate de Guvern. Este vorba despre creșterea, de la 1 octombrie 2021, a pensiei minime pentru limita de vârstă până la 2 mii de lei, dar despre indexarea, cu 3,86 %, a pensiei pentru toate categoriile de beneficiari. Șefa cabinetului de miniștri s-a referit și la necesitatea de a ajusta pachetul de medicamente compensate, astfel ca acesta să corespundă necesităților oamenilor.

Pensionarii prezenți la discuție au menționat că majorarea pensiei reprezintă un suport important, unii dintre ei primind, de la 1 octombrie, o pensie mai mare cu 450-500 de lei.  Totodată, ei și-au exprimat încrederea că Guvernul va reuși să adopte și alte măsuri eficiente de protecție socială.

 „Mă bucur că în Republica Moldova există astfel de centre, care oferă suportul de care au nevoie oamenii. Sunt sigură că vom reuși să oferim și mai mult sprijin vârstnicilor și altor categorii sociale, odată ce vom reuși să creștem economia și să oprim schemele de corupție”, a menționat Prim-ministrul.

Centrul din satul Pleșeni a fost fondat acum 13 ani, de către Asociația „CONCORDIA. Proiecte sociale” și este cofinanțat de Consiliul raional Cantemir și primăria din localitate.  Aici muncesc 11 angajați, iar serviciile acestuia au fost acreditate pentru o perioadă de 5 ani, adică până în 2022, de către Consiliul Național de Acreditare a prestatorilor de servicii sociale.

Cristina Pendea

Share