Năstase: Președintele încă în exercițiu a întrecut orice linie roșie în politică

Năstase: Președintele încă în exercițiu a întrecut orice linie roșie în politică

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase declară că nu de legi făcute de Dodon, Plahotniuc și Șor are nevoie Republica Moldova – „dreptate, echitate și viață mai bună îşi doresc oamenii”, spune politicianul, informează OFICIAL.

„Lustrația hoților și a complicilor lor nu poate fi lăsată la discreția acestora. Actuala situație politică din Republica Moldova creată după o înfrângere zdrobitoare a lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale, pe care acesta nu e capabil să și-o asume în mod responsabil și matur, este de natură să deturneze voința cetățenilor de schimbare, exprimată în mod democratic în cadrul scrutinului. Președintele încă în exercițiu a întrecut orice linie roșie în politica sa de populism electoral agresiv, care deseori servește drept paravan pentru târgurile obscure făcute departe de ochii lumii de Dodon cu Șor și Plahotniuc”, scrie Năstase, pe Facebook.

La fel, liderul spune că în dorința de a se menține la putere, dincolo de funcția pe care a pierdut-o, Dodon, prin majoritatea creată în Legislativ, recurge la cele mai penibile abuzuri. „Pe lângă adoptarea disperată și cu încălcarea tuturor procedurilor legale a unor legi antipopulare, Dodon și acoliții săi recurg și la alt gen de subterfugii: ei compromit inițiativele valoroase ale Platformei DA, substituindu-le cu variante trunchiate și total denaturate ale proiectelor noastre. Astfel noua majoritate Kroll-Bahamas, a venit cu proiectul său de lustrație, deși anume Igor Dodon a torpilat ani în șir adoptarea unui proiect veritabil pe acest subiect de importanță crucială pentru țară. Prin proiectul așa numitei lustrații înaintat de deputații socialiști (o plagiere primitivă a proiectului de lege înregistrat de fracțiunea Platformei DA) aceștia urmăresc scopul meschin de a înlocui șefii actuali ai Agențiilor de reglementare cu persoane comode lor prin împărțirea banală și abjectă a funcțiilor decizionale din stat, conform intereselor celor trei grupări politico-criminale”, comunică Năstase.

Prin urmare, liderul declară că Platforma DA are o abordare mult mai amplă referitoare la subiectul lustrației.

„Noi am încercat să promovăm acest proiect necesar pentru a elibera statul din captivitatea oligarhatului, imediat după ce, în iunie 2019, parlamentul a adoptat Declarația privind capturarea statului. Perioada lustrației nu ar trebui să se rezume la doar trei ani, 2016-2019, și nici la prevederi care ar viza la un grup îngust de demnitari publici. Proiectul Platformei DA cuprinde și evenimentele din 7 aprilie 2009, și perioada de subordonare unui regim odios a sistemului judiciar demarată în anii 2010-2011, și capturarea majorității instituțiilor statului din 2012-2014, ceea ce a făcut posibilă desfășurarea operațiunii Laundromat, comiterea multiplelor atacuri raider de rezonanță și devalizarea uriașă a sistemului bancar”, comunică el.

Totodată, Năstase spune că socialiștii omit cu bună știință în proiectul lor necesitatea lustrației judecătorilor și procurorilor investiți în funcții în toată perioada statului capturat, precum și a lui Igor Dodon însuși, care, în calitate de președinte în 2016-2019, a desemnat, la comanda lui Plahotniuc, zeci de judecători subordonați acestuia.

„În aceeași ordine de idei, subliniem că așa-zisa lustrație promovată de socialiști cruță generos și deputații, care au votat pentru desemnarea mai multor șefi ale agențiilor de reglementare vizate, precum și pe unii dintre deputații asupra cărora planează diverse suspiciuni, dar acum sunt partenerii socialiștilor în cadrul coaliției din legislativ”, a adăugat liderul.

În acest fel, Năstase mai spune că Platforma pledează categoric pentru un proces autentic și plenar al lustrației clasei politice pe întreaga perioadă a capturării statului și nu putem accepta deturnarea și compromiterea acestei idei nobile de către forțele politice, care în primul rând ar trebui să fie supuse purificării politice și anchetării de ordin penal.

„Suntem convinși că un proiect de anvergură al lustrației clasei politice poate și trebuie să fie examinat și pus în legitimitate de un alt Parlament, care va fi format în urma alegerilor anticipate”, a conchis Năstase.

Mihaela Conovali

Share