Năstase: Moldova va primi 100 mln doar după îndeplinirea condiționalităților instituțiilor europene

Parlamentul European a aprobat ofererirea asistenței macro-financiare pentru Republica Moldova în condiții fără precedent.
Andrei Năstase, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, aflat într-o vizită de lucru la Strasbourg și prezent în sala legislativului european în timpul discuțiilor, califică finanțarea ca fiind strict condiționată „ca niciodată de activitățile ulterioare ale guvernării cleptocratice de la Chișinău, care ne-a făcut țara de rușine și ne-a transformat-o într-o cerșetoare a Europei”, potrivit unui comunicat de presă.
Amintim că luni, europarlamentarii au purtat dezbateri aprinse vizavi de situația deplorabilă a Republicii Moldova, menționând în repetate rânduri insistența inoportună a autorităților de la Chișinău de a schimba sistemul electoral în unul mixt, cu nerespectarea avizului Comisiei de la Veneția; corupția endemică; spălarea banilor, și anume prin laundromatul rusesc; persecuțiile politice; presiunile asupra presei independente; atentarea la statul de drept; imperativitatea investigării furtului miliardului; precum și rolul „oligarhului Plahotniuc” în problemele de ordin social și politic din țară. Un argument forte a fost nemulțumirea și suferința cetățenilor Moldovei demonstrate prin protestele de amploare începute în 2015, precum și faptul că UE trebuie să se asigure că banii ajung la oameni, și nu în buzunarul politicienilor.
În acest context, ieri, cu 575 de voturi în favoare, Parlamentul European a decis acordarea asistenței de 100 milioane pentru Republica Moldova, efectuată în tranșe treptate abia după îndeplinirea condiționalitățillor impuse de instituțiile europene.
Liderul Platformei DA se arată mulțumit de decizia Parlamentului European: „am fost încrezător că scrisoarea tripartită a Comisiei Europeane, Consiliului European, Parlamentului European, cu conditionalități vitale pentru Moldova și oamenii ei va rămâne parte a deciziei, iar eforturile noastre nu au fost zadarnice. Si aşa a fost!”
Doina Secrieru
Share