Năstase: Concluziile Consiliului UE reconfirmă majoritatea absolută a criticilor și a inițiativelor formulate de Platforma DA pe parcursul anilor

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr(PDA), Andrei Năstase, susține că aprobarea „Concluziilor privind relațiile cu Republica Moldova” de către Consiliul pentru Afaceri Externe a Consiliului Uniunii Europene este un document extrem de important, care prezintă într-un mod obiectiv situația reală din țara noastră din punctul de vedere al partenerilor europeni, informează Oficial.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Andrei Năstase a menționat că, UE trage un semnal de alarmă privind lipsa democrației, a statului de drept, a luptei cu corupția și multe alte aspecte ce țin de implementarea reformelor.

„Consiliul Uniunii Europene este o instituție-cheie în cadrul UE care reprezintă guvernele statelor membre ale UE, negociază și adoptă legislația europeană împreună cu Parlamentul European și coordonează politicile UE. De asemenea, Consiliul UE elaborează politica externă și de securitate a UE în baza orientărilor Consiliului European, aprobă bugetul în colaborare cu Parlamentul European și încheie acorduri între UE și alte state. În ceea ce privește documentul aprobat, în calitate de lider al unui partid pro-european de opoziție, membru observator al PPE, aș vrea, întâi de toate să-mi exprim profunda recunoștință instituțiilor europene, în special Consiliului UE pentru sprijinul constant acordat pe parcursul mai multor ani țării noastre, dar și pentru determinarea de a oferi acest suport în continuare. De asemenea, apreciem foarte mult preocuparea instituțiilor europene ca anume cetățenii Republicii Moldova să fie principalii beneficiari ai asistenței externe, abordare care este reflectată și în cadrul acestui document”, a comentat Năstase.

Potrivit lui, documentul aprobat spulberă definitiv și irevocabil majoritatea miturilor cu care guvernarea manipulează cetățenii Republicii Moldova despre așa numitele „reforme în beneficiul cetățenilor”.

„Această poziție aprobată de Consiliul UE reconfirmă majoritatea absolută a criticilor și a inițiativelor formulate de Platforma DA pe parcursul anilor. În primul rând, este reiterat faptul că asistența UE va fi acordată doar în baza unor condiționalități care sunt legate strict de progresele înregistrate în implementarea reformelor. Această prevedere denotă o lipsă de încredere din partea partenerilor europeni în bunele intenții ale guvernării Plahotniuc-Filip. Sperăm că această abordare va forța guvernarea să nu se limiteze doar la mimarea reformelor ci chiar să întreprindă anumite acțiuni care sunt necesare cetățenilor. În al doilea rând, partenerii europeni regretă ignorarea Recomandărilor Comisiei de la Venezia în ceea ce privește modificarea abuzivă a sistemului electoral, dar și constată lipsa unor progrese în aprobarea unor reglementări europene privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale”, a spus Năstase.

Andrei Năstase a mai scris că, se constată grave probleme în domeniul presei și audiovizualului.

„Cum ar fi lipsa de transparență și concurență în sector, concentrarea abuzivă a mass media, probleme cu informarea corectă a cetățenilor, etc. Printre cele mai grave probleme care se constată în acest document se numără: politici slabe de combatere a corupției și a spălării banilor; existența unei corupții sistemice; situația gravă din justiție și necesitatea urgentă de a reforma justiția; cazuri de încălcare a drepturilor omului; persecutarea oponenților politici, a unor judecători, avocați, etc; utilizarea justiției selective; politizarea instituțiilor statului. Cel mai grav este că partenerii europeni constată că autoritățile nu întreprind suficiente măsuri și acțiuni pentru investigarea furtului miliardului, etc. În pofida unor mici progrese întreprinse de guvernare, majoritatea aprecierilor Consiliului Uniunii Europene constată situația gravă în care s-a pomenit Republica Moldova din cauza actualei guvernări”, a adăugat el.

În acest context, Andrei Năstase a declarat că, Platforma DA reiterează faptul că „dacă nu reușim să înlăturăm această guvernare în mod democratic, prin intermediul alegerilor parlamentare și locale, consecințele economice, sociale și politice vor fi ireversibile, iar relațiile cu Uniunea Europeană nu vor avansa așa cum ne-o dorim cu toții”.

Doina Secrieru

Share