Munteanu, la AP EURONEST: „Mulți oameni au fost dezamăgiți de cum evoluează relația noastră cu UE”

Munteanu, la AP EURONEST: „Mulți oameni au fost dezamăgiți de cum evoluează relația noastră cu UE”

Șeful delegației naționale la AP EURONEST, Igor Munteanu, a făcut o totalizare a participării delegației Parlamentului R. Moldova la Reuniunea a VIII-a a Adunării Parlamentare EURONEST, desfășurate în Tbilisi, Georgia, transmite OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, Igor Munteanu a spus că, în 3 zile, delegația țării noastre a participat la discuțiile și adoptarea unor documente importante.

„În perioada 7-10 decembrie am participat la această Reuniune, iar delegația a fost compusă din 3 deputați: ai PDM, PAS și Platforma „DA”. Cel mai important Raport a fost cel al controlului parlamentar. Am lucrat cu un europarlamentar spaniol, iar moțiunea a fost susținută unanim de cei 60 europarlamentari și 50 de deputați naționali. Am luat cunoștință cu slăbiciunile instituțiilor supuse controlului parlamentar în țările noastre. Raportul va servi drept suport de bază la ajustarea asistenței pentru țările noastre. Când nu există control parlamentar, nu există nici intenția presei de raporta, iar asemenea situații creează corupție. Au mai fost prezentate și alte 3 rapoarte: facilitarea digitalizării pentru creșterea economică, solidaritatea și aproximarea aquis-ului comunitar în sectorul energetic, inovația în sectorul de educație publică.

Mulți oameni au fost dezamăgiți de cum evoluează relația noastră cu UE. Cei care se așteptau ca R. Moldova să aibă o perspectivă de aderare rapidă și ea nu a apărut, au fost dezamăgiți. La EURONEST pentru prima dată s-a vorbit despre necesitatea schimbării radicale a strategiei pentru țările mai avansate în Acordul de Asociere cu UE. Este vorba de R. Moldova, Ucraina și Georgia.

Am propus o Strategie Trio Strategy 2020 pentru construirea unui nou viitor pentru Parteneriatul Estic. Această Strategie va crea substanța viitorului Summit al PaE și va fi cel mai important document examinat.

Cred că EURONEST și formatele viitoare unde vor participa parlamentare din Parlamentul European și cei naționali pot să-și justifice ambițiile și o cale mai productivă pentru o dezvoltare politică a țării noastre”, a spus Igor Munteanu.

Cristina Parfeni

Share