MPU, despre modificarea Constituției: Scopul principal este interzicerea Unirii cu România

MPU, despre modificarea Constituției: Scopul principal este interzicerea Unirii cu România

Reprezentanții Mișcării Politice UNIREA (MPU) condamnă încercarea șefului statului, Igor Dodon, de modificare a Constituției Republicii Moldova, informează OFICIAL.

„Dincolo de anumite modificări butaforice propuse, scopul principal este interzicerea Unirii cu România, prin modificarea art. 142, din Constituție. Interzicerea Unirii și a unioniștilor a reprezentat un subiect politic permanent pentru Dodon și PSRM”, declară Mișcarea.

Totodată, reprezentanții MPU susțin că atacurile continue asupra Unirii și amenințările permanente la adresa unioniștilor din partea lui Dodon reprezintă o formă de persecutare a unui segment politic și civil din societate, care a ajuns la peste 1/3 din populația RM, ceea ce constituie o crimă împotriva umanității, în conformitate cu art.7 lit. h) din Statutul Curții Penale Internaționale. „Derapajele antidemocratice repetate ale lui Dodon, de atac la adresa unioniștilor, cu amenințarea de a interzice un curent firesc, existent prin voința oamenilor, intenția anunțată de modificare a Constituției, în vederea interzicerii obiectivului politic al Unirii, vin în contradicție flagrantă cu drepturile și cu libertățile fundamentale ale omului, consacrate de către ONU, Consiliului Europei, Uniunea Europeană, OSCE, practica CEDO etc.”, susține MPU.

„Republica Moldova (RM) face parte din organismele internaționale menționate mai sus și este un stat asociat Uniunii Europene. Aderând la aceste organizații internaționale, RM a semnat și a ratificat acorduri obligatorii și pentru RM, care, în materie de drepturi ale omului prevalează și asupra Constituției RM, fiind cu aplicabilitate directă la nivelul oricărei instituții de stat”, susține Mișcarea.

„În cazul în care Dodon va porni procedura de modificare, acțiunile sale ilegale vor trebui imediat contestate la Curtea Constituțională a RM și declarate neconstituționale”, mai declară reprezentanții MPU.

„Neavând nicio realizare și nicio promisiune îndeplinită, în 4 ani de mandat, Dodon a apelat la populism electoral. Modificările propuse sunt imposibil de realizat. Atât timp cât cele două Germanii s-au unit în 1989, pe baza dreptului internațional, același lucru îl pot face Republica Moldova și România”, au conchis reprezentanții Mișcării Politice UNIREA.

Mihaela Conovali

Share