Monica Babuc, indignată de mesajele unor politicieni în adresa intelectualilor: O fi de bine? Poate, da nu cred

Monica Babuc, indignată de mesajele unor politicieni în adresa intelectualilor: O fi de bine? Poate, da nu cred

„Constat cu ușoară nedumerire ca mai mulți lideri de opozitie, cel al protestatarilor din fața Parlamentului, Sor, în primul rând, dar și alții, extrem de activi prin media de la noi și-au amintit surprinzător de sincronizat in mesajele lor recente de intelectualii noștri. I-a podidit o grijă cumva suspectă de profesori și medici, de intelectuali în general și de condițiile lor de viață. Suspectă zic, pentru că îmi amintesc prea bine cum unul dintre reprezentanții de baza a guvernării comuniste de altă dată îmi povestea de disputele aprinse din interiorul echipei lor, cu privire la majorarea salariilor profesorilor, de exemplu. Dispute care mai întotdeauna se terminau cu nimic. Pentru profesori! Căci concluzia generală la care se ajungea in acea echipa era: „Oricum astea nu ne votează!”” – a declarat Monica Babuc, președintele interimar al Partidului Democrat din Moldova (PDM), ex-ministru al Educației, Culturii și Cercetării, informează OFICIAL.

Fostul ministru a mărturisit că îi spune ceva că asemenea opinii dăinuie și în alte echipe politice, dar iată ca, chiar și așa, lipsa mesajului transmis de intelectualitate, forța cu care reușește să convingă o parte bună din electorat, valorile morale ale căror purtători este (cu excepțiile de rigoare, bineînțeles) au devenit stringent necesare celor care, a câta oară, se rup la guvernare.

„O fi de bine? Poate, da nu cred cum se zice la moldoveni. Nu cred ca îi interesează pe cei vizați atat de mult problemele și necazurile celor care sunt responsabili de educație, cultura, medicina, cercetare, etc, probleme care exista si care trebuie solutionate fara indoiala. Făcând eforturi supraomenești sa ridice valul general al nemulțumirii oamenilor de greutățile cu care se confrunta societatea moldoveneasca in ultimul an drept urmare a crizei energetice mondiale și a războiului din Ucraina, declanșat de Federația Rusă, dar și de cele cauzate de o serie de greșeli lamentabile ale actualei guvernări, acestea înțeleg ca valul intarzie si intarzie in lipsa unor lideri de opinie departe de politica, dar care o influențează într-un mod deosebit, deseori mai abitir decat politicienii.

Doar ca uita acești pretinși opozanți că intelectualii vorbesc o altă limbă, limba pe care ei sau nu o cunosc deloc, sau abia de o deșlusesc. Aceasta limba este vorbită in sălile de clasă in care profesorii construiesc cu bucăți de suflet școala prietenoasă copilului, in sălile de teatru și la opera, aceasta limba e vorbită in sălile de concert și la muzee, in ea se discuta la biblioteci și in sălile in care se proiecteaza filme. Cate spectacole le-ați văzut in cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale românești, domnilor și domnilor solicitanți de suport al intelectualilor? Câte cărți v-ați cumpărat la Bookfest și la cate lansări de carte ați asistat tot acolo? V-a plăcut cineva anume din artiștii plastici la Bienala de arte plastice? De ce? Țineți pumnii pentru „Carbon” la Premiile Oscar și ați reușit sa va cumparati bilete la inaugurarea noii stagiuni ai Filarmonicii sau la concertele de pomină ale Maestrilor Eugen Doga si Nicolae Botgros? Nu? Nuuu?”, a menționat fostul deputat.

Monica Babuc în context a subliniat: „Păi dacă nu, lăsați în pace profesorii și medicii, oamenii de cultură și cercetătorii. Că, zicea cineva, intelectualul chiar dacă nu are bani nu este niciodată sărac! Cămara lui e mereu plină de comori, pe care politicieni ca voi niciodată nu le vor putea obține. Oricâți bani nu a-ți pune la bătaie!.”

Share