Monica Babuc – director al Institutului Cultural Român Chișinău

Monica Babuc – director al Institutului Cultural Român Chișinău

Monica Babuc, fostul ministru al Culturii, care-și sărbătorește astăzi ziua de naștere, a devenit director al Institutului Cultural Român (ICR) Chișinău, după ce Comisiile pentru cultură și pentru politică externă din Senatul României au avizat favorabil candidatura sa, informează OFICIAL.

Potrivit libertatea.ro, fosta ministră s-a declarat „moral absolut responsabilă și capabilă” să preia funcția.

„Experiența mea și cunoașterea multor actori importanți din cultura românească ar putea să-mi permită să pun umărul la realizarea obiectivelor în Republica Moldova. În obiectivele pe care mi le propun vreau să propun o nouă optică legată de această relație. Trebuie să realizăm o sincronizare a celor două ramuri a trunchiului care este cultura română. Aceste două ramuri, din Republica Moldova și România, se dezvoltă acum mai degrabă paralel decât convergent. Consider că ICR la Chișinău trebuie să aibă o vizibilitate cu mult mai mare și cu mult mai bună. De exemplu, un ditamai centru al Rusiei la Chișinău care ocupă trei etaje și face tot felul de activități în comparație cu micul sediu al ICR Chișinău care nu reprezintă și nu permite o activitate pe măsura obiectivelor propuse…

Sunt multe de făcut la ICR Chișinău, multe de făcut pentru ca cultura română să aibă un impact pe măsura posibilității și frumuseții ei. Iar pentru aceasta mă angajez să-mi pun tot entuziasmul și energia pentru a realiza aceste lucruri”, a menționat ea.

Întrebată de senatorul USR Cristian Bordei dacă este normal ca un om politic să fie numit la conducerea unei instituții de cultură, în contextul în care se dorește depolitizarea instituțiilor publice, Monica Babuc a declarat: „Ce să facem cu situația în care mă consider în egală măsură și om de cultură? Eu am pus pe stop activitatea politică de circa 14 ani și am o pregătire istorică temeinică, dar și experiență în domeniul culturii. Sunt un om care a declarat franc că am făcut un pas în urmă din politica activă. Am experiență în politică, e adevărat. Trăim în secolul XXI, toate lucrurile sunt la vedere azi, toată lumea știe ce înseamnă respectarea prevederilor legale pentru funcția pe care o ocupă. Eu nu cred că trebuie să dăm o importanță atât de mare termenului de depolitizare, pentru că uneori acest gen de termen este folosit ca armă politică.”

Share