„Moldova Altfel” – Planul de țară pentru 4 ani, prezentat de Partidul Democrat

„Moldova Altfel” – Planul de țară pentru 4 ani, prezentat de Partidul Democrat

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a prezentat, astăzi, Planul de țară „Moldova Altfel”, transmite OFICIAL.

Obiectivele Planului au fost prezentate de liderul PDM, Pavel Filip, care a menționat că din 2019, de când Guvernul Filip nu mai este la conducere, țara a stagnat.

„PDM este partidul care a făcut lucruri concrete pentru cetățeni, partidul care are oameni pentru a administra o țară, am scos țara din criză atunci și putem să o facem și acum”, a menționat Filip.

Planul este stabilit pentru o perioadă de 4 ani și include toate domeniile de activitate.

„Sănătate. Vrem ca medicii de familie să fie bine plătiți, să fie câte un medic de familie în fiecare sat, iar salariul să ajungă la 35 mii lei după reforma medicinei primare. Avem nevoie de încă 200 ambulanțe noi, iar reforma spitalicească trebuie să aducă 3 spitale noi în 3 regiuni ale țării. După lansarea programului „Un medic pentru tine”, vom lansa programul „Un control pentru tine”.

Pledăm ca reforma salariilor să continue. În 3 ani pensia medie a crescut cu 55%, iar în 4 ani ar putea să ajungă la 4 250 lei. De asemenea, vom continua să acordăm alocație lună de 200 lei pentru fiecare copil până la 18 ani.

Salariul unui polițist începător trebuie să fie de cel puțin 10 mii lei. Avem acum un control comun la frontieră cu Ucraina, același lucru ne propunem să facem și la frontiera cu România. De asemenea, ne propunem să anulăm tarifele de roaming cu România, să avem interconectare energetică. Am cerut și vom cere retragerea trupelor străine de pe teritoriul țării. Trebuie să avem relații bune cu vecinii noștri, iar cu Federația Rusă una de respect.

În 4 ani ne propunem să creștem numărul celor care au procurat case în cadrul Programului „Prima Casă”. Vrem să creăm alte 200 mii locuri de muncă.

După plecarea noastră, investițiile și exporturile au scăzut, la fel și economia. Trebuie să investim în domeniile cu TVA înaltă, avem nevoie de IT și inovații.

Un obiectiv esențial este o agricultură performantă. Introducerea unui impozit unic pe agricultură, TVA de 10% pentru întreg lanțul de producere și cumpărarea materiei prime din produsul autohton.

În 2 ani vrem ca toate serviciile de stat să fie digitale. Mediul de afaceri are nevoie de instituții care să-i trateze corect. Este nevoie de o evaluare externă efectuată de o companie internațională, iar în caz de nereguli să fie aplicate sancțiuni.

Mizăm pe un sistem fiscal eficient. Avem nevoie de o educație, justiție și infrastructură modernă”, a menționat Pavel Filip.

În context, liderul PDM a provocat liderii și partidele politice să nu lupte în campania electorală cu declarațiile, dar cu ideile.

Cristina Parfeni

Share