Modificările Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova au fost supuse consultărilor publice
Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a organizat consultări publice a proiectului de lege pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova. La eveniment au participat membrii Comisiei parlamentare de profil, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, directorul general al Companiei ”Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, reprezentanți ai asociațiilor din domeniu și ai furnizorilor de servicii media privați.
Proiectul de lege urmărește modernizarea calității normelor legale ce vizează domeniul audiovizualului și are drept obiectiv asigurarea previzibilității și clarității prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale, evitarea interpretărilor diferite și aplicarea neuniformă a normelor legale, precum și ajustarea cadrului normativ existent la realitățile actuale.
”La baza acestei inițiative a stat o notă informativă a Consiliului Audiovizualului privind solicitările furnizorilor care au fost expuse în cadrul anumitor ședințe privind necesitatea modificărilor”, a menționat vicepreședintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Virgiliu Pâslariuc.
Printre prevederile inițiativei legislative figurează majorarea orelor de maximă audiență pentru serviciile de televiziune. Potrivit autorilor, această modificare va contribui la respectarea cu strictețe ponderii programelor locale și, totodată, la realizarea unei grile de programe atractive pentru public.
De asemenea, furnizorii de servicii media ar putea fi obligați să transmită programe audiovizuale locale în limba română în proporție de cel puțin 80 la sută din totalul programelor realizate. Excepție vor face doar furnizorii media ale căror servicii media audiovizuale sunt destinate minorităților etnice din unitățile administrativ-teritoriale în care o minoritate etnică reprezintă o pondere majoritară și care au obligaţia de a transmite programe audiovizuale locale în proporție de cel puţin 25% în limba română, precum şi programe audiovizuale de producție proprie în limba minorității respective.
Documentul va fi examinat în comisiile permanente, după care va fi propus spre adoptare în plenul Parlamentului.