Modificări la Legea privind Procuratura. Ce a propus Ministerul Justiției

Modificări la Legea privind Procuratura. Ce a propus Ministerul Justiției

Guvernul a aprobat astăzi modificarea Legii cu privire la procuratură și anume modificarea prevederilor în ceea ce ține de numirea Procurorului General, informează OFICIAL.

Potrivit ministrului Justiției, actualmente, Procurorul General e ales de CSP și propus Președintelui Republicii Moldova. „Propunem instituirea unei comisii, creată de Ministerului Justiției, care va face o preselecție. Comisia va fi formată de ministrul Justiției, un fost procuror sau judecător cu experiență de 10 ani de muncă, un expert în domeniul dreptului, un expert internațional și unul național. Comisia va fi asistată de un psiholog, iar membrii comisiei trebuie să se bucure de reputație ireproșabilă”, a explicat Olesea Stamate.

De asemenea, ea a spus că, conform prevederilor, comisia urmează să desemneze cel puțin doi candidați care să corespundă criteriilor concursului.

În debutul ședinței Guvernului, Prim-ministrul Maia Sandu a spus că modificările acestea trebuie aprobate astăzi și transmisă Parlamentului, pentru ca să fie adoptată cât mai curând. „Această inițiativă legislativă a fost discutată și cu partenerii internaționali, cu actorii relevanți din societate, și cu partidele din Parlament. Și e important să fie adoptat urgent astăzi aici și transmis în Parlament”, a spus ea, subliniind importanța acestor modificări pentru reușita reformei justiției.

Cristina Gurez

Share