Modificări la Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova

Modificări la Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova

Comisia politică externă și integrare europeană a avizat pozitiv semnarea celui de-al șaselea Protocol adițional la Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România, Republicii Moldova,  semnat la București, la 27 aprilie 2010.

Cel de-al șaselea Protocol adițional la Acordul între Guvernul României și al Republicii Moldova a fost discutat, astăzi, la Parlament. În cadrul negocierilor, părțile au convenit asupra prelungirii acordului de asistență financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova, semnat în anul 2010. Protocolul adițional, vine în contextul în care, termenul perioadei plătibile a expirat în luna martie 2019, astfel și termenul de implementare a proiectelor expiră în luna martie a anului curent.

Prin Protocolul 6, se propune continuarea și, respectiv, implementarea proiectelor ce țin de domenii precum infrastructura de sănătate, educație și cultură, mediu, apă și canalizare, sprijinind realizarea unor structuri și proceduri de funcționare în aceste domenii la standarde europene.

De asemenea, a fost înaintată avansarea parcursului european și implementarea pe deplin a obligațiilor asumate în baza Acordului de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, cu accent deosebit asupra continuării reformelor necesare pentru apropierea de UE, inclusiv în domeniul justiției.

Prezentul Protocol prevede și extinderea Acordului pentru o perioadă de 5 ani. Modificările vor intra în vigoare în urma recepționării notificărilor transmise pe cale diplomatică de către ambele părți cu privire la îndeplinirea procedurilor interne necesare în acest sens.

Mihaela Rotari

Share