Misiunea Promo-LEX a publicat primele constatări cu referire la procesul de vot

Misiunea Promo-LEX a publicat primele constatări cu referire la procesul de vot

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor parlamentare anticipate constată că, până la ora 9.00, Misiunea a recepționat 113 semnalări de incidente de la observatori, prezentul comunicat incluzând 55 de incidente prelucrate, transmite OFICIAL.

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor parlamentare anticipate constată, acces restricționat pentru observatori sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare– 4 cazuri.

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 2 cazuri în regiunea transnistreană.

Restricționarea accesului în secția de votare pentru alegători care nu au mască de protecție în context COVID – 1 caz în Cimișlia.

Întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale – 6 cazuri: Chișinău, Taraclia, Cahul.

Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta  secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 3 cazuri în Florești, Călărași, Chișinău.

Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 16 cazuri: Dubăsari, Șoldănești, Chișinău, Dondușeni, Glodeni, Anenii Noi, Edineț, Florești, Hîncești, Briceni, Cimișlia.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 7 cazuri: Comrat, Dondușeni, Chișinău, Florești, Taraclia.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 2 cazuri: Chișinău, Florești.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 8 cazuri.

Nerespectarea măsurilor de protecție și prevenire COVID -19 – 2 cazuri.

Votarea nejustificată în grup (doi sau mai mulți alegători) – 3 cazuri.

Altele – 1 caz: Cimișlia, Mihailovca. La secția de vot nu este nici o inscripție referitor la secția de votare, inclusiv nu este indicat numărul acesteia.

Cristina Pendea

Share