Misiunea de observare a alegerilor din partea CSI: La număratul voturile s-au aplicat normele legale, fără încălcări

Misiunea de observare a alegerilor din partea CSI: La număratul voturile s-au aplicat normele legale, fără încălcări

Misiunea de Observare a alegerilor parlamentare anticipate din partea Comunității statelor Independente (CSI) a făcut totalul activității și a menționat că alegerile s-au desfășurat conform legii, transmite OFICIAL.

Misiunea se află în Republica Moldova din 24 iunie și a monitorizat campania electorale, dar și ziua desfășurării alegerilor. Misiunea a avut 130 de observatori din 8 țări și au venit la invitația Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Misiunea observă că a fost asigurat dreptul la vot pentru cetățenii țării, regiunea transnistreană și cei din străinătate.

Misiunea punctează despre profesionalismul angajaților în cadrul birourilor electorale și a reprezentanților poliției.

Potrivit Misiunii, înregistrarea candidaților a fost conform legii, agitația electorală s-a desfășurat într-un mediu concurențial, cu toate că nu tot timpul s-a respectat principiul declarațiilor făcute față de unii candidați.

După părerea Misiunii, cetățenii au fost informați despre mersul campaniei, candidații înregistrați, procedurile de vot etc.

Observatorii au mers în 452 secții de vot în R. Moldova și Chișinău, dar și în Azerbaidjan, Federația Rusă, Belarus, Grecia, Israel, Italia, Cehia, Belgia, Canada, Marea Britanie, Spania, Irlanda, Bulgaria, România, Turcia, Germania, Franța, Japonia.

Misiunea punctează că normele sanitare anti-COVID-19 au fost respectate.

Procesul de vot s-a desfășurat calm, fără incidente majore, iar la număratul voturile s-au aplicat normele legale, fără încălcări care ar putea influența rezultatul votului.

Cristina Parfeni

Share